V Izraeli nastoupila vláda národní jednoty

8. březen 2001

73-letý bývalý voják a vůdce pravicového seskupení Likud Ariel Šaron složil premiérskou přísahu nad historickou hebrejskou verzí Starého Zákona a izraelský parlament - Knesset - schválil složení jeho vlády velkou většinou hlasů: celkem 72 přítomných poslanců vyjádřilo Šaronově vládě důvěru a jen 21 hlasovalo proti.

Nový izraelský kabinet "národní jednoty", složený ze 7 politických stran, má celkem 26 členů a podpořily jej nejen obě hlavní izraelské politické síly, pravicové seskupení Likud a levicová strana Práce, ale i řada dalších parlamentních frakcí nejrůznějšího zaměření, z nichž některé ani ve vládě zastoupeny nejsou.

Ve svém prvním projevu v Knessetu nastupující premiér Šaron vyhlásil, že jeho hlavním politickým úkolem bude zajistit bezpečnost Izraele, t.j. bezpečnost všem jeho občanům, což ovšem zároveň znamená vést rozhodný boj proti terorismu. Izrael je podle premiéra Šarona připraven uzavřít s Palestinci mír, ale chce trvat na omezování násilností ještě předtím, než delegace, které mají jednat o míru, zasednou k jednacímu stolu.

"Jsme ochotni promýšlet různé návrhy, jak podporovat mír a jak odstraňovat potíže palestinského lidu," prohlásil v Knessetu Ariel Šaron, "ale nemůžeme to dělat v atmosféře teroru a násilí."

Jednoznačný a jasný projev nového izraelského premiéra, v němž nebyl prostor na žádná rétorická cvičení, přijali vůdci Palestinců opatrně a se zájmem. "Je tvrdý, ale alespoň ví, co chce," podotkl k tomu vysoce postavený palestinský činitel Ahmed Qurei, známý též jako Abu Ala, a dodal, že Šaron se zřejmě bude snažit ulehčit život řadovým Palestincům. "Pokud však tuto snahu nebude doprovázet naděje do budoucna, nastanou skutečné problémy," naznačil Qurei v jednom interview.

Americký deník Washington Post přinesl ve středu k nástupu Šaronovy vlády úvodník, z něhož stojí za to ocitovat: "Samotná šíře nové izraelské vlády nasvědčuje tomu, že palestinskému vůdci Jásiru Arafatovi se podařilo Izraelce sjednotit. Ještě před rokem by bylo nemyslitelné, aby Šimon Peres - architekt mírových ujednání z Osla mezi Izraelem a Palestinci - zasedl v jedné vládě s extrémními židovskými nacionalisty anebo dokonce s Arielem Šaronem. A přesto bude nyní Peres sloužit jako Šaronův ministr zahraničí. Takový stupeň národního konsenzu," tvrdí americký deník Washington Post, "je možný jedině díky tomu, že Arafat - kultivací pokračujících násilností na obsazeném území a svou neschopností dohodnout se s předcházející izraelskou vládou - přesvědčil většinu Izraelců, že v současné době nelze uzavřít mírovou dohodu."

Mluvčí americké vlády oznámil ve středu ve Washingtonu, že nový izraelský premiér Ariel Šaron a americký prezident George Bush se sejdou už 20. března v Bílém domě, aby diskutovali o tom, jak ukončit násilnosti a jak podpořit mír a stabilitu na Blízkém Východě.

ČRo 6 / RSE 8. března 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio