V Číně našli poklad - 1,5 tuny starých mincí

7. září 2007

Obyvatel jedné čínské vesnice na jihu země v provincii Šan-si (Shanxi) nejspíš netušil, že při kopání vodovodu objeví pod zemí poklad, který se sestává z mincí o celkové váze 1,5 tuny.

Mincí, velkých od jednoho do tří centimetrů, bylo dohromady přibližně 10 000. V hloubce 1,5 metru ležely několik set let. Stáří některých z nich bylo více než 2000 let a pocházely z různých období vlády několika čínských dynastií, informuje o tom server China Daily.

Zajímavé je, že všechny mince byly vyskládány přesně do tvaru krychle o straně 1 metr.

Odborníci zatím s jistotou nevědí, proč byl poklad zakopaný právě na tomto místě, možností je ale několik. Mohlo jít o tajný majetek nejvyššího panovníka, nebo mince sloužily jako prastará čínská soukromá banka, případně patřily bohatým lidem, kteří si je zde schovali během války. Co se s pokladem stane, to určí místní památkový úřad.

Tuto a další aktuality z oblasti historie můžete slyšet také v historickém magazínu Zrcadlo, který má premiéru 7. 9. 2007.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.