Úspěch slovenských vědců

24. září 2010

Velmi slibnou očkovací látku proti klíšťatům představili světu slovenští vědci ve spolupráci s britskými odborníky. Vakcína chrání před napadením klíšťaty, omezuje přenos nebezpečných chorob z klíšťat na jejich oběti a zároveň potlačuje šíření původců chorob mezi klíšťaty. Doslova zabíjí hned několik much jednou ranou.

Klíšťata přenášejí pestré spektrum chorob. I u nás celkem běžné klíště obecné může hostit a přenášet viry klíšťové encefalitidy, bakterie vyvolávající lymskou boreliózu, a dokonce i parazitické prvoky, kteří způsobují babesiózu - chorobu, jejíž nejnápadnějším projevem je rozpad červených krvinek.

Chránit se očkováním před všemi chorobami přenášenými klíšťaty není ani možné. Proti mnohým vakcíny ani nejsou. Proto se vyvíjejí vakcíny proti klíšťatům. Ty sice snižují riziko napadení klíšťaty, ale před přenášenými původci chorob většinou nechrání. Slovenští vědci Milan Labuda, Martina Ličková a Mária Kazimírová ze Zoologického ústavu a Virologického ústavu Slovenské akademie věd otestovali ve spolupráci s britským týmem oxfordské profesorky Patricie Nuttallové vakcínu založenou na účincích proteinu 64TRP afrického klíštěte Rhipicephalus appendiculatus. Výsledky laboratorních testů zveřejněné ve vědeckém časopise PLoS Pathogen skončily velmi slibně. Vakcína ničí klíšťata a chrání před infekcí, kterou klíšťata přenášejí. Navíc se její účinky neomezují jen na africké klíště.

Tým Patricie Nuttallové izoloval ze slin klíštěte Rhipicephalus appendiculatus "cementový" protein 64TRP, kterým se klíště "vlepí" do rány v kůži. Ve spolupráci se slovenskými vědci očkovali Britové laboratorní myši vakcínou proti proteinu 64TRP ze slin afrického klíštěte a pak na ně pouštěli klíšťata obecná nakažená virem klíšťové encefalitidy.

Protilátky proti 64TRP působí hned na několika místech. V kůži se vážou na protein 64TRP a nedovolí klíštěti, aby se na hostitele přisálo. Pokud se to klíštěti přesto podaří a začne sát krev, spolyká s ní i protilátky a ty mu způsobí smrtelné poškození střeva. V tomto směru se vakcína více než vyrovná stávajícím očkovacím látkám, které byly cíleny na jiné komponenty klíštěcího organismu. Protilátky proti proteinu 64TRP ale působí i na choroboplodné zárodky přenášené klíštětem. Těm skýtá protein 64TRP významnou podporu pro přežití v hostitelově těle. Protilátky protein vyvážou a vystaví tak virus, bakterii či prvoka plnému ataku imunitní obrany. Vakcína zkoumaná slovenskými a britskými vědci skýtá proti viru klíšťové encefalitidy stejně účinnou ochranu jako očkovací látka cílená přímo proti viru.

Jako "bonus" nabízí vakcína proti proteinu 64TRP i ochranu před šířením původců chorob mezi klíšťaty. Když byla na pokusné očkované myši nasazena klíšťata nakažená virem klíšťové encefalitidy spolu se "zdravými" klíšťaty, pozorovali vědci mnohem nižší přenos viru na nenakažená klíšťata.

Vakcíny proti přenašečům chorob by mohly slavit obdobný úspěch i v boji s chorobami přenášenými komáry (malárie, žlutá zimnice), mouchami (spavá nemoc) a dalšími členovci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.