Umělé hmatové vousy

23. září 2010

Potkan najde i v úplné tmě díru, kterou se protáhne tam, kam potřebuje. Tuleň dokáže vystopovat prchající rybu podle "stopy" v podobě zvířené vody. Za tyto obdivuhodné výkony vděčí zvířata hmatovým vousům. Lidem příroda takový orgán neobstarala. A tak je tu práce pro inženýry, kteří se snaží vyvinout umělé hmatové vousy.

Hmatové vousy zvířat jsou jedinečný vynález přírody. Například potkanovi zdatně kompenzují slabý zrak. Ve tmě mu slouží dokonce lépe než oči. Potkan rozeznává hmatovými vousy nejen tvar předmětů, jichž se dotýká, ale i strukturu jejich povrchu.

Vědci se snaží tento dokonale fungující orgán už dlouho napodobit technickým zařízením. Hodně daleko pokročila Mitra Hartmannová z Northwestern University v americkém Evanstonu spolu se svým studentem Josephem Solomonem. Sestrojili robota, který s pomocí umělých vousů rozezná rysy lidské tváře.

Většina umělých hmatových vousů vyhodnocuje pozici jednotlivých vousů v průběhu času. Tyto systémy však mají však s rekonstrukcí ohmatávaného předmětu velké potíže. Hartmannová a Solomon se rozhodli problém vyřešit jinak. Berou v potaz to, jak je každý hmatový vous namáhán u svého "kořene". Zátěž vousu měří pomocí piezoelektrických senzorů. Z takto získaných údajů pak počítač rekonstruuje tvar předmětu, o který se umělé vousy při pohybu ohýbají.

Test, při němž měly umělé vousy za úkol rozeznat tvář busty, dopadl nad očekávání dobře. Prokázal, že relativně jednoduchý systém zvládá i poměrně složité úkoly. Vědci přepokládají, že v budoucnu by mohly pokročilejší verze umělých hmatových vousů pomáhat v orientaci automatům zkoumajícím cizí planety nebo ponorkám, které se pohybují ve zvláště členitém terénu.

Umělé vousy by se mohly prosadit i do běžné praxe, kde by při orientaci na krátké vzdálenosti nahradily o mnoho dražší lasery. Jejich dosah by byl samozřejmě omezen jen na délku vousů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka