Trvanlivější, než bychom si přáli...

22. září 2010

...jsou perzistentní organické látky - například DDT, polychlorované bifenyly (PCB) nebo dioxiny. I když např. DDT se u nás už více než 20 let nepoužívá, jeho zbytky se stále objevují v životním prostředí.

Máte doma PVC? Tak věřte, že tam máte také ftaláty, které se používají při výrobě tohoto materiálu, a pravděpodobně i alkylfenoly, které jsou obsaženy v kosmetice. I když se z výrobků uvolňují jen v malém množství, patří mezi perzistentní organické látky, tedy sloučeniny, které se v přírodě rozpadají velmi pomalu. Navíc se snadno vážou na živočišné tuky. Kumulují se tak v živých organismech a při vyšších koncentracích mohou vést ke vzniku různých onemocnění.

Ftaláty a alkylfenoly nejsou ani zdaleka jediné a ani zdaleka nejnebezpečnější látky tohoto typu. Patří sem např. polychlorované bifenyly, DDT nebo dioxiny. Používání těchto látek omezuje Stockholmská úmluva, ke které se Česká republika připojila 17. 5. 2004. Cílem dohody je postupně eliminovat 12 nejvýznamnějších perzistentních organických látek - 9 pesticidů, 2 průmyslové chemikálie a dioxiny.

Jak perzistentní organické látky vznikají a jak konkrétně ovlivňují lidské zdraví, nám prozradil v přírodovědném magazínu Natura Jindřich Petrlík, vedoucí projektu Budoucnost bez jedů ekologického sdružení Arnika.

Ušetřeny nezůstaly ani polární pustiny

Relativně velká množství DDT a PCB byla paradoxně prokázána i v polárních oblastech, daleko od veškerých zdrojů těchto látek. Poprvé vědci přítomnost DDT zaznamenali v tukových tkáních antarktických tučňáků kroužkovaných v roce 1964. Tehdy se chemikálie ještě všeobecně používala. Její množství v tuku tučňáků stouplo v 70. letech a od té doby je na stabilní úrovni, přestože se tento pesticid právě už od 70. let nepoužívá, uvedla agentura Reuters.

Perzistentní organické látky se kumulují v polárních oblastech především podle současného uspořádání mořských i vzdušných proudů. Bez jakýchkoli změn chemické struktury se mohou dostat i do částí světa velmi vzdálených od míst svého původu.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.