Trogir má nechvalný primát - je tam draho

30. červenec 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Město Trogir bylo vyhodnoceno jako místo s nejdražšími službami v Dalmácii. Dobrovnik opět navšitívila luxusní jachta miliardáře Abramoviče. Dubrovnický hotel Excelsior se chlubí tradiční japonskou kuchyní. Příjemný pobyt nabízí turisty zatím příliš neobjevený ostrov Iž.

Překrásné historické městečko Trogir získalo podle místního tisku jeden primát, kterým se asi moc chlubit nebude. Podle deníku Slobodna Dalmacia nabízí právě Trogir z celé střední Dalmácie nejdražší služby v restauracích a kavárnách. Káva s mlékem tam často vyjde na 12 kuna, tři deci piva na 18 a půl litru minerálky na 20 kuna. O něco vyšší než jinde jsou i ceny ryb a ovoce a zeleniny na trhu.

Do dubrovnického přístavu se po několik dnech vrátila luxusní jachta Ecstasea, která patří ruskému miliardáři, vlastníku londýnského fotbalového klubu Chelsea, Romanu Abramovičovi. Kotví mezi ostrůvkem Lokrum a hotelem Belvedere.

Jiný hotel v Dubrovníku, Excelsior, má nový interiér. V rámci renovace byla v tomto hotelu otevřena i první japonská restaurace v Dubrovníku. Nabízí mnohá jídla tradiční japonské kuchyně, samozřejmostí je sushi bar.

A pokud chcete strávit pár hodin či dní v klidu a bez hluku, můžete zajet na ostrov Iž. Ze Zadaru tam jezdí několik lodí a trajektů denně. Výběr míst ke koupání je četný a ostrov, překvapivě, zatím neobjevilo mnoho turistů. Ubytování se pohybuje v rozumných cenách, od 15 euro za osobu na noc po 120 euro za chatku či velký apartmán.

Kulturní tipy

Na Makarské začíná v půl desáté večer koncert orchestru dechových nástrojů Městské hudby Imotski.

V Zadaru na Národním náměstí můžete od 9 zajít na koncert jazzového kvartetu Vesny Pisarovičové.

Jako obvykle se toho děje hodně v Dubrovníku, v klubu Orlando například pokračuje festival městské kultury s názvem Re-akcija.

A v Primoštenu v Auroře ukončí turné po Chorvatsku údajně nejžhavější současná topless dýdžejka Niki Belucci z Maďarska.

Kurzy měn

Pokud budete měnit peníze, zde je pro srovnání kurzovní lístek Reiffeisenbanky. Ta jedno euro vykupuje za 7 kun 17 lip, za 100 českých korun nabízí 29 kun 40.

Ceny pohonných hmot

Ceny pohonných hmot beze změn. U sítě INA se Eurosuper 95 prodává za 9 kun 48 lip, nafta za 9, 93.

Doprava

Provoz na chorvatských silnicích odpovídá všednímu dni v turistické sezóně. Na nejdůležitějších silnicích a dálnicích byste nikde neměli dlouho čekat, zácpy se ale mohou tvořit v okolí turistických center a na Jadranské magistrále.

Žádné velké kolony nejsou hlášeny ani z hraničních přechodů, přesto na některých může dojít k dočasnému zesílení provozu.

Předpověď počasí na 31. 7. 2008

Počasí na Jadranu zítra: Předpověď potěší všechny milovníky koupání. Bude jasno nebo skoro jasno. Ojedinělé lokální srážky se objeví jen dále ve vnitrozemí. Vítr slabý až mírný, zpočátku severní, později severozápadní. Dopolední teploty 21 až 25 stupňů, odpoledne pak 29 až 34 stupňů Celsia.

Teplota moře: 23 až 26 stupňů, nejteplejší voda je v Zadaru.

Pro jachtaře nevydali meteorologové žádné zvláštní upozornění, i 24 hodinová prognóza slibuje vítr o maximální rychlosti jen do 16 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu