V Zadaru kotví nejdražší jachta Jadranu

20. květen 2015
Vysílání v Chorvatsku 2009

U Rogoznice mezi Trogirem a Šibenikem shořelo 70 hektarů lesa. Milovníci a obdivovatelé lodí míří do přístavu v Zadaru, kde kotví nejluxusnější a nejdražší jachta na Jadranu. Loď Agram připlula z domovského přístavu v Nizozemsku.

Během včerejška došlo k několika požárům. Ke zřejmě největšímu u Rogoznice mezi Trogirem a Šibenikem. Na likvidaci ohně se podílelo 80 hasičů a nasazena byla i čtyři speciálně upravená letadla. Shořelo 70 hektarů porostu a na čas byl zastaven provoz na jadranské magistrále. Požár ohrozil také město Kobiljak, jehož obyvatelé se dokonce museli připravit na evakuaci, ke které ale naštěstí nemuselo dojít.

Milovníci a obdivovatelé lodí míří do přístavu v Zadaru. Všechny místní noviny píší o tom, že tam zakotvila údajně nejluxusnější a nejdražší jachta na Jadranu. Loď Agram připlula z domovského přístavu v Nizozemsku. Je dlouhá 44 metrů, široká 9. S patřičným předstihem se prý dá domluvit pronájem, který činí 82 tisíc euro týdně. Kdo by jich chtěl koupit, musí si připravit dvacet milionů euro.

Pokud máte rádi podmořský život, ale nechce se vám navlékat do neoprenu, můžete navštívit třeba přírodopisné muzeum v Rijece, které se pyšní akváriem, ve kterém můžete vidět živočichy, jaké při běžném šnorchlování asi nespatříte.

A jeden tip na zítřek a pozítří. V Solinu se koná festival world music, který už prý si vydobil slušné renomé. Vystoupí na něm hudebníci z Velké Británie, Portugalska, Řecka a Ruska a také nejúspěšnější chorvatská formace, která se hlásí ke stylu world music, skupina Kries.

Kurzy

Jaké jsou dnes kurzy, pokud budete měnit peníze. Kupříkladu Splitska Banka ze skupiny Societé General kupuje euro za 7 kun 17 lip, za sto českých korun dostanete 30 kun 51, což je o trošku více než ještě před pár dny.

Ceny PHM

Benzín a nafta zůstávají na stejných cenách. Nejrozšířenější síť INA prodává eurosuper 95 za 9 kun 65, naftu za 9, 93. Ani u jiných společností by se neměla cena příliš lišit.

Doprava: Místní autoklub vydává jen standardní upozornění na místy zvýšený provoz v okolí turistických center a na jadranské magistrále.

Na řadě hraničních přechodů je hlášen zesílený provoz, především na vjezdu do Chorvatska. Na nejfrekventovanějším přechodu Macelj do Slovinska je silný provoz, především nákladních aut, v obou směrech.

Předpověď počasí na 18. července

V severní části pobřeží v noci a ráno většinou oblačno s občasným deštěm, postupně se oblačnost bude roztrhávat. V Dalmácii má být převážně slunečno, odpoledne se budou tvořit mraky a mohlo by i sprchnout. Vát bude slabý vítr od jihu nebo jihozápadu. Dopolední teploty do 25 stupňů, odpolední do 30. Teplota moře: 24 až 26 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: V noci a zítra se mohou objevit přeháňky se silným větrem, zejména na severním Jadranu. Zítra během dne v severní části Jadranu zafouká severovýchodní vítr o síle 30 až 40 uzlů.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu