Topolánkova popularita roste, ale stále není valná

19. leden 2009

Komentovat aktuální průzkumy veřejného mínění je ošidné, přízeň veřejnosti je vrtkavá a způsobem provedení i otázkou se dá ledacos zkreslit. Přesto jsou mediálně populární, proto je firmy provádějí, a někdy se z nich dá dokonce něco vyčíst, i když zrovna před posledními podzimními volbami - nic moc.

Nyní přichází agentura STEM, které se snad dá věřit, nakolik se popularitou politiků zabývá léta, se zajímavým zjištěním, že za poslední období vzrůstá oblíbenost vládních politiků a osobně premiéra Mirka Topolánka. Není to s ním sice nadále nijak slavné, důvěřuje mu prý jen 30 procent lidí, ale je to o 9 procentních bodů více než loňského listopadu. Stejně tak jsou na tom lépe další vládní politikové, včetně dokonce těch už odvolaných.

Znamená to přece jen něco? Nebo je nad tím možné mávnout rukou, za další měsíce to bude zase jinak? Snad přece jen něco. Topolánkovi, jakkoliv působil po volbách dezorientovaně, přišly, zdá se, lepší časy. Jak sami autoři průzkumu uvádějí, pomohlo k tomu české předsednictví Rady Evropské unie.

A opravdu - premiér, ubíjený na české scéně koaličními rozmíškami a nestabilitou vlády, jako by pookřál při řešení velkých evropských témat a působí najednou jako velký státník, bez ohledu na to, zda-li je jako takový také úspěšný. To se ukáže z odstupu. A zdá se, odrazilo se to i na domácí politice. Mnozí překvapeně nakonec ocenili rekonstrukci vlády, o které se původně už myslelo, že se odkládá do ztracena.

Místo toho přišly změny vcelku razantní. Odchází nepopulární předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, zatímco nyní poměrně ceněný ministr financí Miroslav Kalousek zůstává, právě za něj se premiér tvrdě postavil. A vyměněn byl i velmi nepopulární ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, byť i on údajně zaznamenal určitý nárůst popularity, což je ale jen další důkaz, že se to s vypovídací hodnotou průzkumů nemá přehánět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.