Texty vytvořené AI nelze bezpečně odlišit od výtvorů lidí, tvrdí výzkumníci

19. květen 2023

Texty vytvořené umělou inteligencí se nedají bezpečně rozpoznat od výtvorů lidí. Na základě své studie to tvrdí výzkumníci z americké univerzity v Marylandu. Podle jejich testů při detekci zklamaly všechny dnes nejpoužívanější metody od zkoumání textů jinou neuronovou sítí až po tzv. watermarking, tedy metodu, při které se do textu vkládají člověkem nerozpoznatelné signály, ze kterých má být možné určit, že text vytvořil stroj.

I watermarking je ale podle výzkumníků možné přelstít jednoduchým parafrázováním textu. Označení má být možné také úplně podvrhnout. Možná tak nebudeme nikdy schopni přesně rozlišit, jestli text psal člověk nebo AI, konstatují výzkumníci.

Čtěte také

„Já bych nad tou možností ještě nelámal hůl. Je klidně možné, že se na něco nového zajímavého v tomto směru přijde, ale spíš mě ten výsledek nepřekvapuje a připadá mi logický,“ hodnotí redaktor Deníku N Petr Koubský.

„Generativní systémy umělé inteligence jsou postaveny tak, aby co nejvíc napodobovali lidský textový písemný projev, a tudíž mi připadá logické, že odlišit to, co dělá člověk, od toho, co dělá jeho nejkvalitnější možná nápodoba, je velice obtížné,“ dodává.

Chystaná regulace umělé inteligence v Evropě, blokování twitterových účtů v Turecku a označování AI obrázků ve vyhledávání Googlu. To jsou další témata pravidelného přehledu dění ve světě počítačů a internetu, kterým vás provede David Slížek. Poslechněte si celý Online Plus v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.