Telefonát prezidenta republiky Václava Havla k ukončení českého vysílání Rádia Svobodná Evropa

30. září 2002

Dnes, po více než padesáti letech naposled vysílá v českém jazyce Svobodná Evropa, aspoň pod tímto jménem. Já bych rád toho využil k tomu, abych jí poděkoval za její mnohaletou práci.

Dlouhá desetiletí k nám zaznívalo poselství svobody z této stanice, v jejímž čele stáli tak významní novináři jako Ferdinand Peroutka či Pavel Tigrid, mnoho intelektuálů, žurnalistů a zajímavých osobností z exilu v ní promlouvalo, ale později i mnoho lidí od nás z domova.

V určité době, hlavně potom v éře normalizace, to byl vlastně hlavní nástroj styku domácí opozice s domácí veřejností a posléze to vedlo i k tomu, že to do jisté míry určité míry lidi doma chránilo. Protože pak-li že o nějaké policejní či justiční zvůli byla řeč ve Svobodné Evropě, najednou si ty orgány dávaly mnohem větší pozor, byly opatrnější. To není sice nejdůležitější, nejdůležitější je ten proud svobodných informací, který ze Svobodné Evropy zazníval.

Děkuji tedy za všechnu tuto práci a přeji všechno dobré Českému rozhlasu 6, který by snad měl v jisté míře převzít její roli. Těším se, že tam odtud uslyšíme opravdu každodenní a nezávislé komentáře, což jinak v rádiích málo slyšíme ty kritické svobodné analýzy situace a přeji tomuto budoucímu vysílání prostřednictvím českého rádia mnoho úspěchů.

Spustit audio