Svoboda: Čeští politici nacionalizují unijní úspěchy a bruselizují neúspěchy

18. červenec 2017

Česká republika se řízení Evropské komise kvůli nenaplňování kvót na přerozdělování uprchlíků brání odkazem na laxnost italských úřadů. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD na území Itálie a Řecka není nikdo, kdo by splňoval podmínky pro relokaci. „Na tom něco je. Ale hlavní výtka se týká povinnosti členských států vést dialog s Komisí a čtvrtletně navrhovat počet uprchlíků, se kterými by stát mohl vést příslušné řízení,“ říká europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL.

Vláda místo toho přijala usnesení, že celé nařízení nebude nadále plnit. Evropská komise tak podle Svobody neměla jinou možnost. „Plánované číslo 160 tisíc bylo zjevně nadsazené, přesto se ale podařilo přerozdělit téměř 20 tisíc osob. A je zvláštní, že České republice vyhovovalo jen dvanáct z nich,“ dodává.

Evropská unie je pro politiky snadným terčem. „Probíhá tu nacionalizace úspěchů, když si domácí politici přivlastňují výsledky unijní spolupráce, a bruselizace neúspěchů, tedy svalování viny na evropské orgány za věci, za které vůbec nemohou,“ domnívá se právník se specializací na evropské právo. Podívejte se na videozáznam celého rozhovoru:

autor: jpr
Spustit audio