Sv. Anežka přilákala přes 30 000 lidí

19. březen 2012

Úspěšná výstava Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice se pomalu blíží do svého finále. Otevřena bude v areálu Anežského kláštera v Praze Na Františku už jen do 25. března. Na poslední dva dny připravili organizátoři prodlouženou otevírací dobu.

Výstava je otevřena denně od 10 do 18 hodin, kromě pondělí. Arcibiskupství pražské a Národní galerie se navíc rozhodli vyjít vstříc všem návštěvníkům, kteří prohlídku expozice nechávali na poslední chvíli. Na 24. a 25. března proto připravili prodlouženou otevírací dobu od 10 do 20 hodin.

Svatoanežské téma dosud dokázalo oslovit více než 30 000 lidí, kteří se za sv. Anežkou do kláštera vypravili. Velký zájem vzbudily také doprovodné programy, které nabízely přednášky odborníků i členů lektorského oddělení Národní galerie. Do posledních míst byly zaplněny také sobotní programy pro dětské návštěvníky.

Anežský klášter ( Dvoulodí sv. Františka)

Velké finále
Výstava v Anežském klášteře Sv. Anežka česká – princezna a řeholnice byla vyvrcholením akce Rok sv. Anežky České, která po celý loňská rok připomínala 800 let od narození Anežky Přemyslovny. Poslední tečkou za touto událostí bude v pondělí 26. března Svatoanežský duchovní koncert v chrámu sv. Mikuláše na Malé straně od 18 hodin. Kromě duchovního slova kardinála Dominika Duky si účastníci budou moci vyslechnout také úryvky z dopisů sv. Kláry Anežce Přemyslovně, které bude předčítat Nela Boudová. Skladby Antonia Vivaldiho, Marc-Antoina Charpentiera či Antonína Tučapského provede sbor a instrumentalisté Pražské konzervatoře pod vedením Marka Valáška a Tomáše Koutníka. Zpívat bude altistka Ludmila Hudečková a za varhany usedne Ondřej Valenta.

Finále oslav na Leonardu
S tematikou sv. Anežky se ve vysílání Leonarda budete moci setkat i po skončení výstavy v rámci pořadu Víkendová univerzita. Včera zahájený cyklus s přednáškami konference Svatá Anežka česká a velké ženy její doby, která probíhala na Katolické teologické fakultě UK v listopadu 2011, bude jen jedním z mnoha ohlédnutí za svatoanežskou tematikou. V příštích týdnech nabídneme také některé z přednášek doprovodného cyklu výstavy Sv. Anežka česká – princezna a řeholnice.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka