Stavíme družici, zn.: levně

21. září 2005

Zanedlouho se rumunští a kolumbijští univerzitní studenti a středoškoláci z kalifornského San Jose připojí k vesmírnému výzkumu.

CubeSat, vyvinutý ve Stanford University a California Polytechnic State University, dává studentům i společnostem příležitost postavit a vypustit funkční satelity do nízké zemské orbity - od 386 do 580 km nad povrch Země. Satelity jsou malé - váží kilogram a jejich strany většinou měří 10 centimetrů - ale stojí mnohem méně než konvenční komerční družice. Náklady na vybudování jedné družice CubeSat se pohybují okolo 40 000 USD a stejnou částku je si třeba připravit na start. Součástí programu je péče polytechniky o odstranění administrativních a logistických překážek.

CubeSat
Bob Twiggs, profesor aeronautiky a astronautiky na Space Systems Development Laboratory Stanford University a jeden z ředitelů sdružení CubeSat. "Nevíme, co všechno z toho vzejde, ale podívejte se, co se stalo s internetem."
Zatím CubeSat nemůže soutěžit s komerčními družicemi ve výkonu, ale přeci jen je víc než jen pípátko na oběžné dráze. Dne 30. 6. 2003 ve 14:15:12 UT byla z ruského kosmodromu Pleseck vypuštěna nosná raketa Rokot s urychlovacím stupněm Breeze-KM, která dopravila na oběžnou dráhu kolem Země 9 malých umělých družic, z toho několik typu CubeSat. Stanford University a společnost QuakeFinder tak vypustila trojnásobný CubeSat pod názvem QuakeSat, který sledoval zdroje záření seismického původu. Pomáhal registraci zemětřesení. Start druhé generace této družice je navržen na rok 2008. Na stejné raketě se do vesmíru vznesla i družice MIMOSA, kterou zkonstruovala Akademie věd ČR. Dánská družice CubeSat o hmotnosti 1 kg byla určena ke snímkování zemského povrchu, především území Dánska. Studenti Tokyo Daigaku, tokijské univerzity, pomocí družice CubeSat-XI-4 zkoumají různé typy slunečních kolektorů a odesílají digitální fotografie zemského povrchu. Doposud bylo spuštěno devět družic a tři mají ještě odletět. Universidad Sergio Arboleda chtějí postavit alespoň jednu dohromady. "Předtím nikdy studenti v Rumunsku nestavěli družice, stejně tak v Kolumbii," tvrdí Bob Twiggs. "Vytvoříme celou novou generaci studentů, zcela zaujatých vesmírem." družice KatySat. KatySat, kterou stavějí "děti, které nejsou nikdy příliš mladé pro stavbu družic", má za cíl komunikačně spojit Independence High School v San Jose s další střední školou kdekoliv na zeměkouli. Žáci se budou učit určovat umístění družice, přimět satelit posílat signály jejich protějškům v jiné škole a dělat další pokusy.

Antény pro příjem signálu
nanuku, vybavené slunečními kolektory, tehdy pracovala dobře. Konfigurace družic CubeSat se mění v závislosti na úlohách, které jim přiřknou jejich návrháři. Zatímco některé mají rozměry 10 x 30 cm, ty typické jsou krychle velké kolem 10 cm. Některé družice jsou poskládány z komerčních komponent... Nejbližší start nanosatelitů se očekává 30. září 2005 v rámci panevropského studentského projektu ESA pod názvem SSETI Express. SSETI Express o rozměrech 60 x 60 x 70 cm odstartuje z kosmodromu Pleseck v Rusku na nosné raketě Kosmos-3M.

Logo
CubeSat XI-V univerzity z Tokia, norský studentský satelit NCUBE-2 a UWE-1 univerzity z německého Würzburgu. Pokud budete chtít vědět, kde právě jsou, použijte kalkulačku pro výpočet a vizualizaci orbitální dráhy satelitů, vytvořenou jako aplikaci NET. projektu české amatérské družice typu CubeSat informují, či do diskuzního fóra projektu.
autor: šok
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.