Starý zákon v nanoměřítku

23. září 2010

Vědci z izraelského technologického ústavu Technion přenesli kompletní Starý zákon na křemíkový čip velikosti špendlíkové hlavičky.

Text Starého zákona vědci zapsali pomocí zaostřeného svazku iontů gallia (Focused Ion Beam), který ostřeloval zlatý povrch křemíkového čipu. Na místech, která určil počítačový program, svazek iontů vyleptal zlato a zviditelnil spodní, křemíkovou vrstvu čipu. Zapisování údajně trvalo pouhých 90 minut. Tvorba příslušného softwaru ovšem zabrala nepoměrně více času - tým vědců na ní pracoval déle než 3 měsíce.

Miniaturní Starý zákon a jeho předloha

Miniaturní Starý zákon je podle zprávy z institutu možné nafotit a desettisíckrát zvětšit takže, půjde číst pouhým okem. Autorem neobvyklé myšlenky "nano-Bible" je profesor Uri Sivan, který chtěl demonstrovat možnosti současných procesů miniaturizace. Říká, že úspěšný projekt může otevřít dveře miniaturizaci dalších struktur a uchovávání informací na velmi malých nosičích.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.