Stalinův syn možná nikdy nebyl v německém zajetí

11. květen 2007

Ruský historik Sergej Děvjatov se domnívá, že Němci za 2. světové války zatčení Stalinova syna zinscenovali. V době, kdy měl necelé dva roky pobývat v německém zajateckém táboře, byl údajně už mrtvý.

Historik vychází z údajů z ruských i zahraničních archívů, ale i z osobního archívu Stalinovy rodiny. Podle oficiální verze byl velitel dělostřelecké baterie nadporučík Jakov Džugašvili zajat v červenci 1941 v oblasti Vitebska a v zajateckém táboře byl až do roku 1943.

Historik Sergej Děvjatov poprvé zveřejnil své pochyby o smrti Stalinova syna na nedávné konferenci s názvem "Problémy publikování pramenů z historie Ruska 20. století", věnované odtajňování ruských archívů, informuje o tom agentura Itar-Tass.

Historik opírá své tvrzení o objektivní kriminalistické výzkumy, které spočívají především ve studiu rukopisů a fotografií. Ty údajně vypovídají o tom, že pobyt Džugašviliho v nacistickém zajateckém táboře byl pouhou propagandou německých tajných služeb.

Existuje totiž okolo 10 fotografií Jakova Džugašviliho, které byly pořízeny v zajetí. Odborníci z Ministerstva obrany je měli za úkol analyzovat a dospěli k názoru, že jde o velmi kvalitní fotomontáže, ke kterým byly využity fotografie nalezené u mrtvého nadporučíka Džugašviliho. Na fotografiích jsou ale patrné také chyby, jako je zrcadlově otočené zapínání na uniformě. Historikovi nahrává také fakt, že nikdy nebyla pořízena žádná filmová nahrávka Džugašviliho v zajetí.

Nejvíce však tuto verzi potvrzuje expertíza zápisků, které měl Jakov Džugašvili údajně v zajetí psát. Rukopis v některých případech vůbec neodpovídá. Verse o tom, že zajetí Stalinova syna mohlo být mystifikací německých tajných služeb, potvrzovali i někteří z jeho příbuzných.

Na druhou stranu však historik zcela opomenul existenci protokolů z výslechů Jakova Džugašviliho a také zdokumentovaná svědectví o jeho smrti v koncentračním táboře Sachsenhausen, včetně výpovědí stráží a lékařského potvrzení.

Podle oficiální verze 14. dubna 1943 vyšel Jakov Džugašvili z baráku v lágru, vrhl se do "zóny smrti" u plotu z ostnatého drátu. Hlídka v takových případech bez výstrahy střílí. Smrt nastala okamžitě. Vedení tábora zaznamenalo do jeho karty výrok "Zastřelen při pokusu o útěk".

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka