Srba podezřelý z přípravy nájemné vraždy

22. červenec 2002

Když byl před několika dny zatčen v Jižní Africe bývalý slovenský ministr vnitra Lexa, maně člověka napadlo - ten asi musel mít na svědomí věci, když mu stálo za to se tak dlouho skrývat na druhém konci světa. Ještě že doba zneužívání politických funkcí je za námi.

A najednou zpráva ČTK, které se prostě nechce věřit. Nedávný generální sekretář ministerstva zahraničí je zatčen v souvislosti s přípravou nájemné vraždy novinářky, která mu "šlapala na paty" za jeho podivné podnikatelské aktivity. Stalo se v Čechách 22.července 2002, novinářka se jmenuje Sabina Slonková z Mladé fronty Dnes a podezřelý Karel Srba, známý též svým podivným angažmá v cause Český dům a telefonickým vyhrožováním správci štiřínského zámku Hrubému. Věc je to čerstvá, ve vyšetřování a na podezřelé je třeba - úředním slovníkem řečeno- zatím nahlížet jako na nevinné. Přesto některá fakta jsou známa. Den před chystanou vraždou se nájemný vrah, jinak člověk s kriminální minulostí sám přihlásil na policii s tím, že ho kontaktovala Srbova přítelkyně, aby zastřelil Slonkovou. Policie novinářku ihned ukryla a Srbu, jeho přítelkyni a dva najaté zloděje pozatýkala. Příběh jako vystřižený z detektivek Chandlera či Hametta. Navíc ironií osudu tentýž den v rozhovoru v Mladé frontě dnes přetřásá Václav Klaus svůj nešťastný bonmot o novinářích jako největších nepřátelích lidstva, který mu byl leta tvrdě otloukán o hlavu. Na jedné straně nevhodné, nicméně v podstatě nevinné uřeknutí, na druhé chladnokrevná příprava vraždy konkrétní žurnalistky.

Pokud se obvinění prokáže, což se dosud nestalo, pak by to znamenalo, že na jednom z důležitých míst na ministerstvu zahraničí seděl a k blízkým spolupracovníkům ministra Kavana patřil člověk, který se domnívá, že stojí nejen nad zákonem, ale že dokonce rozhoduje o životě a smrti bližního. Člověk, kterého ministr Kavan podle svého dřívějšího vyjádření přivedl, aby se na ministerstvu zabýval akcí Čisté ruce, tedy postihem kriminálních činů a korupce politických činitelů. V kuloárech se o Srbovi hovoří jako o Šloufově člověku, který si na ministerstvo přivedl další své lidi.

Pokud se obvinění prokáže, což se dosud nestalo, budou se klást další otázky. Třeba jak je možné, že když bylo prokázáno Srbovo angažmá v cause pro stát nevýhodné smlouvy na pronájem Českého domu v Moskvě, kteroužto smlouvu Kavan přes upozornění podepsal, aby byla zrušena až na nátlak sdělovacích prostředků, jak je možné, že Srba situaci ustál. Bude se hovořit o tom, jak je možné, že Srba ustál i telefonické vyhrožování správci štiřínského zámku Hrubému. Vyhrožování Hrubý nahrál a předložil policii.

Nyní se Slonková zabývala majetkovými poměry Karla Srby. Ten nakoupil a opravuje mnoho nemovitostí, což značně převyšuje možnosti čtyřicetitisícového platu státního úředníka. Shodou náhod právě v tuto dobu má být zlikvidována. Pro zajímavost by nebyla první z novinářské branže, komu podobný osud hrozil. V souvislosti s lehkými topnými oleji byla před několika lety připravována vražda redaktora Blesku, který se o tuto kausu zajímal. Pokud se obvinění v případě Slonkové a Srby prokáže, což se, jak říkáme, dosud nestalo, pak to asi už obviněný neustojí.

Je tedy třeba tak silného kalibru, jako příprava nájemné vraždy, aby se zpětně, tedy ve stylu "Čistých rukou" posvítilo na předešlé nekalé machinace a vydírání? Novináři a Slonková osobně kladla nepříjemné otázky už dlouho předtím, zůstávaly však bez odpovědi. Odpovědní politici odmítali se indiciemi investigativních novinářů zabývat. Novináři občas pochybovali, zda má jejich slovo vůbec nějakou váhu. Nyní, při vší vážnosti, jakou si tak strašná událost, jako je nájemná vražda, byť naštěstí nedokonaná, zaslouží, se dá říct. Ano, slovo novináře má svou váhu a jeho práce obrovský význam pro společnost, když je kvůli tomu někdo ochoten ho i zabít...

rse@rozhlas.cz

autor: Vladim Pavrovský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.