Speciální policejní útvary – další premiérův omyl

28. listopad 2000

Hlučně začal, tiše skončil. Alespoň prozatím. Řeč je o polemice kolem práce speciálních policejních útvarů. Ta vypukla na jaře letošního roku. Tehdy se premiér nechal na veřejnosti slyšet, že už zmiňované jednotky pracují neefektivně. Proto by podle něj mohlo dojít ke změnám v jejich vedení.

Zemanovo tvrzení však nebylo podloženo žádným konkrétním důkazem. Jako obvykle si předseda vlády vystačil s bonmotem o tom, že policejní útvary vedou neodborníci jako bývalý taxikář, instalatér nebo tělocvikář. S pádnými argumenty v čem tyto jednotky chybují však nepřišel ani on, ani kdokoli jiný. Takže úvahy o nahrazení šéfů Služby pro odhalování korupce a Útvaru pro boj s organizovaným zločinem vypadaly jako snaha destabilizovat jejich činnost.

Tím spíš, že polemika vypukla v době, kdy tyto útvary intenzivně pracovaly na rozkrytí podivných finančních operací v Komerční bance. A protože propojení velkých polostátních bank s politikou bylo těsnější než by bylo zdrávo, vyvolala ničím nepodložená kritika rozruch.

Ten vyvrcholil zásahem presidenta republiky Václava Havla. Nejenže s některými policisty osobně hovořil, ale hlavně zadal Bezpečnostní informační službě úkol týkající se práce specializovaných policejních útvarů.

Jak z různých souvislostí vyplynulo, Havlovo zadání se týkalo indicií, že organizovaný zločin má zájem na destabilizaci jejich práce. Toto podezření hlavy státu nebylo šetřením tajné služby vyvráceno. To byl první náznak toho, že president může mít pravdu. Druhý důkaz má pomyslně v ruce zhruba čtrnáct dnů. Konkrétně jde o výsledek hloubkové kontroly práce obou policejních složek.

Ani z nich nevyplývá, že by Útvar pro boj s organizovaným zločinem a Služba pro odhalování korupce pracovaly špatně. Kromě některých drobných nedostatků kontroloři na nic nepřišli.

Potvrdila se tedy slova Václava Havla, která pronesl na jaře tohoto roku. Cituji: „Ze všech podkladů i z osobních poznatků jsem nabyl přesvědčení, že v naší zemi existují síly, které mají zájem na destabilizaci obou významných policejních složek. Věřím, že policejní president nepodlehne nekvalifikovaným politickým doporučením.“ Konec citátu Václava Havla.

Z reakce policejního presidenta Jiřího Koláře by se mohlo zdát, že tomu tak je. Kolář totiž nehodlá po skončených kontrolách dělat žádné personální změny. Oba útvary by se mohly v klidu věnovat svojí práci. Tedy odhalovat korupci, ekonomickou mafii a bojovat i se snahou organizovaného zločinu pronikat do politiky.

Vzhledem k praktikám mafiánského kapitalismu, jak systém „podnikání“ na účet státu nazval president, by bylo naivní věřit tomu, že tomu tak bude. Vždyť speciální útvary ještě zdaleka nerozkryly všechny podivné finanční toky v Komerční bance a mají před sebou i kauzu Investiční a Poštovní banky.

Už jenom kvůli tomu budou šéfové elitních útvarů na mušce organizovaného zločinu. Takže budou muset asi vyvinout stejnou energii nejenom v boji proti mafiím, ale i ke krytí vlastních zad.

Tím spíš, že ve vedení policejního prezídia se ozývají hlasy, že by k nějakým změnám přece jenom mohlo dojít. Po veřejném rozruchu, který podobné úvahy na jaře vyvolaly, by k nim mohlo dojít nenápadnějším způsobem. Třeba tím, že do fungujícího týmu bude zasazen člověk, který ho postupně rozloží. Radost by z toho měli především ti, kteří si nepřejí, aby byly dotaženy do konce kauzy Komerční banky a IPB.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.