Sošky patinované krví

23. září 2010

Chemická analýza potvrdila to, co si antropologové a etnologové mysleli už dávno: dřevěné sošky, používané při rituálech v západní Africe, jsou patinované krví obětovaných zvířat.

Různé ilustrace a ústně tradovaná historie naznačují, že ve starověké západní Africe se dřevěné sošky používaly při rituálech zahrnujících zvířecí oběti. Krev také měla být součástí pigmentů, používaných k dekorování sošek. Tyto praktiky byly časté například v říši Mali, která byla na svém vrcholu v 13. až 15. století. Účelem obřadů zřejmě bylo potěšit nebo uchlácholit místní božstva. Přímý důkaz až dosud chyběl, protože kvůli stáří sošek se složení patiny nedalo určit běžnými metodami chemické analýzy.

Tým odborníků z francouzského Centra výzkumu a restauratérství Francouzského národního muzea se proto uchýlil k metodám hmotnostní spektrometrie a rentgenového skenování (x-ray scanning). Ty jsou podle článku na stránkách Science natolik citlivé, že dokážou zachytit několik cílových molekul v několika mikrogramech studovaného materiálu. V patině západoafrických sošek identifikovaly stopy železa ve formě, jaká se vyskytuje výhradně v krvi.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.