Solární balóny nepotřebují plyn

8. srpen 2006

V klasických balónech je vždy potřeba nějaký plyn - u heliových nebo vodíkových sám nadnáší, u horkovzdušných propanový hořák aspoň ohřívá vzduch. Každý ale ví, že černé věci se na přímém slunci zahřívají. Nešlo by postavit balón, který by nadnášela solární energie? Šlo - někteří nadšenci už na takových strojích i létají.

Malý pokus si může udělat každý: když jen částečně nafouknutý černý pytel z polyetylenu (třeba takový, co se používá na odpadky) pevně zavážete a položíte na sluncem ozářenou plochu, brzy se na foukne a bude mít snahu vás opustit. Pokud bude dostatečně velký, sluneční svit silný a okolní vzduch naopak dostatečně chladný, nejspíš se mu to i povede. Na zahraničních trzích se hračky založené na tomto principu objevily už v 80. letech a stále se dobře prodávají.

Koumaly ale napadlo, jestli by to šlo k něčemu využít, a začali počítat. Solární balón o průměru necelé dva metry unese za obvyklých meteorologických podmínek přibližně 80 gramů zátěže. A to bez jakékoliv spotřeby energie; ohřívá se totiž nejen přímým slunečním zářením, ale také radiací odraženou od země. S nevelkým zvětšováním rozměrů pak výkony velmi rychle rostou. Například čtyřmetrový černý vak už unese dva kilogramy, což stačí například pro pořizování snímků a videozáběrů z výšky, pro vynášení radioamatérských kamer do výšky, pro meteorologická měření, astronomické kluby, testování součástek leteckých či raketových modelů i jiné techniky.

Logo

Ale ani tím to nekončí. Jedenáctimetrový solární balón vyzvedne do vzduchu za vhodného počasí přes půl metráku - a to už je docela užitečné zařízení. A stroj s průměrem jen o tři metry větším unese člověka v lehké sedačce.

Francouzský inženýr Gérard Auvray už roku 1997 se svým bezpilotním balónem o průměru 4 metry dosáhl výšky přes 18 kilometrů. Měřící přístroje ukázaly, že zatímco kolem vládl mráz -50 stupňů Celsia, v obalu slunce zahřálo vzduch na 80 stupňů. Let začal v Arachonu a po třiadvaceti hodinách a třiceti minutách skončil nedaleko Marseille.

Na základě těchto zkušeností nyní Auvray se svým kolegou Jean-Paulem Domenem staví solární balón, který do stratosférické výšky vynese letoun napájený fotovoltaickými panely umístěnými na křídlech. Stroj bude mít rozpětí křídel 6 metrů a hmotnost 7 kg. Měl by se stát prvním letounem, který překoná Atlantik jen s pomocí slunečních paprsků.

Logo

Nejodvážnější nadšenci už se na upoutaných balónech také několikrát vznesli. Na svých webových stránkách ovšem důrazně upozorňují na nutnost dodržování všech bezpečnostních zásad a předpisů platných v zemi startu.

autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.