Slovensko a začátek druhé světové války

21. září 2010

Německou invazi do Polska z 1. září roku 1939 podpořila i vojska nově vzniklého samostatného Slovenského státu.

Útok proti Polsku, kterým vypukla druhá světová válka, nevedla jen německá armáda. Z jihu napadl Polsko nově vzniklý samostatný Slovenský stát. Němci se na tom dohodli s představiteli Slovenka na tajné schůzce 20. a 21. července 1939. Už 1. prosince 1938 zabralo Slovensko 226 kilometrů čtverečních polského území se 4 280 obyvateli. Dovolila mu to Mnichovská dohoda.

Slovensko vyhlásilo 26. srpna 1939 mobilizaci a povolalo do zbraně 160 000 záložníků. Narukovalo celkem 115 000 mužů. Vznikla z nich nová Slovenská Poľná Armáda skupina "Bernolák" s 51 306 muži. Podléhala přímému velení ministra obrany Ferdinanda Čatloše. Její velitelství nejdříve sídlilo ve Spišské Nové Vsi, později se přestěhovalo do Solivaru u Prešova. Slovenská Poľná Armáda skupina "Bernolák" se skládala z pěších divizí Jánošík, Škultéty, Rázus a motorizované jednotky Kalinčiak.

Slovenské jednotky z divize Jánošík zahájily útok na Polsko 1. září 1939 v pět hodin ráno. Okupovaly obec Javorinu, město Zakopane a pokračovaly v postupu na Nowy Targ v součinnosti s 2. německou horskou divizí. Mezi 4. a 5. zářím svedli slovenští vojáci boje s polskou armádou. Sedmého září zastavila divize Jánošík postup asi 30 kilometrů na polském území.

Ostatní jednotky skupiny Bernolák se invaze do Polska neúčastnily. Divize Škultéty zůstala spolu s motorizovanou jednotkou Kalinčiak v záloze. Divize Rázus střežila 170 kilometrů hranice s Maďarskem. Pro výzvědné akce, bombardování a podporu německé luftwafe byly pod kódovým označením Ľalia pro útok proti Polsku nasazeny i dvě ze tří slovenských leteckých eskader. Ty sestřelily jedno polské letadlo, ale samy přišly o dva stroje. Jeden havaroval a druhý sestřelilo polské protiletadlové dělostřelectvo.

Do konce září 1939 byli všichni slovenští vojáci z Polska staženi a 5. října uspořádala Tisova vláda oslavnou vojenskou přehlídku v Popradu. Při útoku na Polsko zahynulo 18 slovenských vojáků, 46 bylo zraněno a 11 mužů se pohřešovalo. Do slovenského zajetí padlo zhruba 1350 Poláků. Drtivá většina, asi 1200, byla předána Němcům. Někteří zajatci byli eskortováni do Sovětského svazu a zbytek byl držen ve slovenském zajateckém táboře v Lešti.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 4.9.2009.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.