Sladkovodní plži překvapivě rychle kolonizují nové oblasti

23. září 2010

Před 12 lety se na ostrově Martinik ze souostroví Malé Antily poprvé objevili sladkovovní plži druhu (Tarebia granifera). Dnes je můžete najít ve všech tamních řekách.

To je obdivuhodná rychlost šíření, když si uvědomíte, že plži jsou závislí na pasivním přenosu přes souš za pomocí ptáků, zvířat nebo lidí. Dočtete se to v časopise The American Naturalist.

Šlo by invazi tohoto nepůvodního druhu nějak zabránit? Studium této problematiky je obtížné, protože v něm hraje roli mnoho faktorů, z nichž nejnevyzpytatelnější je náhoda.

Vypořádat se s tím pokusili výzkumníci z Centre d'Ecologie Fonctionnelle et Evolutive, kteří vytvořili novou metodu pro studium kolonizace prostředí. Využili parametry odpovídající reálným událostem a vzali v úvahu i faktor náhody. Simulace šnečí kolonizace ostrova Martinik ukázala, že by trvala mnohem déle, kdyby začala v řekách na periferii a kdyby byly řeky celkově menší.

Podobné simulace by mohly hrát důležitou roli při odhadování a bránění pohybu invazních druhů - které ohrožují chráněné organismy.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.