Šimpanzi na přechodu

23. září 2010

Přecházení rušné silnice je riskantní podnik. Dobře jsou si toho vědomi i šimpanzi z rezervace v guinejském Bossou. Při zdolávání cesty, kde se mohou střetnout nejvýš s ojedinělým chodcem, si nedávají nijak zvláštní pozor. Při přecházení rušné dopravní tepny ale samci kryjí slabší členy tlupy. To je u těchto vyhlášených neurvalců zcela výjimečný počin.

Přejít silnici není jednoduché navzdory přednosti, jíž se chodec na přechodu těší před přijíždějícími automobily. Ještě zapeklitější problém představuje zdolání rušné komunikace pro tlupu šimpanzů. Britští a japonští vědci sledovali taktiku dvanáctičlenné šimpanzí tlupy při překonávání silnic v guinejské rezervaci Bossou. Výsledky pozorování zveřejnili v předním vědeckém časopise Current Biology. Tlupa na svých toulkách za potravou překonávala dvě silnice. První byla úzká a šimpanzi se na ní střetávali nejčastěji jen s chodci. Druhá byla čtyřikrát širší a vládl na ní čilý dopravní ruch. Před překonáním užší cesty vyčkávali šimpanzi obvykle jen půl minuty. Před zdoláním široké cesty vyčkávali plných šest minut.

Zajímavá byla pozice samců při přecházení široké cesty. Pohybovali se na boku a v závěru celé skupiny. Nabízeli tak samicím a mláďatům relativně bezpečnou pozici uprostřed celé skupiny.

Vědce nezaskočila skutečnost, že šimpanzi dokážou posoudit riziko a zohlednit je ve svém rozhodování. Mnohem více je zaujalo chování samců. Šimpanzí samci bývají líčeni jako agresivní hrubiáni. Výsledky pozorování z rezervace Bossou je ale ukazují v poněkud jiném světle.

"O agresivitě samců se hodně mluví," říká přední světový znalec života šimpanzů Frans de Waal z Emory University . "Vystupování samců v roli ochránců je něco úplně nového." De Waal nicméně příipouští, že není jasné, nakolik je toto chování typické jen pro pozorovanou tlupu. Šimpanzi z Bossou jsou v mnoha směrech jedineční. Většina šimpanzích společenství žije rozptýleně na rozlehlých územích. Kolonie z Bossou obývá jen malý prales. Šimpanzi se tu nemohou rozptýlit a žijí proto výjimečně pospolitě.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.