Sériová výroba hvězd

18. červenec 2008

Astronomové našli galaxii, kde probíhá doslova sériová výroba hvězd. Z měření vyplývá, že galaxie produkuje až 4000 hvězd ročně. Pro srovnání, naše galaxie jich zvládne vyrobit jenom 10. Chování galaxie, kterou vědci sledují ve vzdáleném vesmíru v době, kdy byl velmi mladý, vzbuzuje řadu otazníků.

Galaxií s překotnou tvorbou hvězd je známo čím dál tím více a nabourávají vědcům zažitou teorii, že tvorba nových hvězd má pobíhat pozvolna. Galaxie v okolním vesmíru běžně vyrábí jen desítky hvězd ročně a děje se tak většinou ve spirálních ramenech, kde jsou na to nejvhodnější podmínky.

Hvězdné porodnice
Nově objevované galaxie jsou naopak doslova továrnami nebo porodnicemi, kde se hvězdy vyrábí jednorázově a ve velkém. Kdyby to byla porodnice pozemská a lidská, stalo by se pak, že by většina lidí byla stejného věku. Měli bychom tu pak většinu populace staré přesně například 36 let. Podobně dopadnou galaxie, kde se zrodí hvězdy najednou. Od lidského vývoje se přeci jen něčím podstatným lišit budou. Za miliardu let nebudou všichni hvězdní sourozenci vypadat stejně. Hvězdy se totiž vyvíjejí různě v závislosti na své hmotnosti a pak se na první pohled liší barvou i velikostí.

Galaxie Zw II 96 přišla o své prvenství nejvýkonnější hvězdné "porodnice"

Na hranicích vesmíru
Galaxie s jednorázovou tvorbou hvězd se nachází ve velmi vzdáleném vesmíru. K jejich pozorování musel tým vedený Američanem Peterem Capakem použít nejvýkonnější dalekohledy světa, například japonský Subaru, americký Keck a vesmírný Spitzerův. Galaxie naštěstí právě díky novým hvězdám hodně září. Při svém zrodu hvězdy silně září v ultrafialovém oboru a produkují spoustu prachu. Ten ultrafialové záření pohlcuje a znovu ho vyzařuje v infračerveném tepelném záření. Je to asi jako když necháte uzavřené auto hodiny pražit na letním slunci - také se slunečním zářením zahřeje a pak z něj sálá teplo, tedy infračervené záření.

Jedno z míst zrodu nových hvězd v naší galaxii

Infračervené dalekohledy díky tomu galaxie s rodícími se hvězdami snadno rozeznají od ostatních. Jsou totiž velmi jasné a na vzdálenost 12 miliard světelných let rozeznatelné. Čím dále se ve vesmíru díváme, tím mladší objekty vidíme. Pokud by dnes odcházel vesmír do důchodu, znamená to, že astronomové sledují galaxie ve věku 6 let. Astronomové tedy sledují náhlou a rychlou tvorbu hvězd v době, kdy byl vesmír ještě v "dětském" věku.

Až 4000 hvězd ročně
Díky kombinaci s radiovými pozorováními se vědcům podařilo vypočítat rychlost tvorby hvězd. Vzniká jich tam 1000 až 4000 tisíce ročně. Při udržení tohoto svižného tempa by za pouhých 50 milionů let, a to slovo pouhých je v kosmickém měřítku namístě, narostla galaxie do rozměrů těch největších galaxií, které existují ve vesmíru dnes.

Dnešní galaxie už produkují většinou jen desítky hvězd ročně

Objev této nadmíru činné galaktické porodnice vzbuzuje přirozenou otázku, jestli je galaxie výjimkou nebo naopak běžným případem. Rodily se takto rychle ve velmi mladém vesmíru hvězdy ve všech galaxiích? Nebo je tato galaxie naprostou výjimkou a vyvine se z ní jedna z největších galaxií vesmíru? Na to zatím nikdo odpovědět nedokáže.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.