San Francisco se připravuje na demonstrace protibetských aktivistů

9. duben 2008

Americké San Francisco, kam včera dorazila olympijská pochodeň, se připravuje na demonstrace protibetských aktivistů. Po nepokojích, které provázely olympijský oheň v Londýně a v Paříži, už totiž vyšli do ulic protestující i v Kalifornii. Organizátoři odvezli pochodeň na neznámé místo a dnes se má vydat na desetikilometrovou cestu ulicemi.

Sanfranciské bezpečnostní složky, které jsou v plné pohotovosti, už musely řešit první protičínské demonstrace. Aktivisté například vyvěsili na most Golden Gate transparenty s nápisy "Jeden svět, jeden sen. Svobodný Tibet" a "Svobodný Tibet 08".

Do San Francisca se pravděpodobně sjedou odpůrci čínské politiky v Tibetu z celých Spojených států. Ve městě ale žije početná čínská menšina, proto se očekává, že i olympiáda bude mít v ulicích masivní podporu. Kvůli hrozbě násilí už svou účast odvolal jeden z osmdesáti běžců.

Protesty vyvolaly spekulace o tom, že by se mezinárodní část olympijské štafety zrušila, Mezinárodní olympijský výbor je ale vyvrátil a bude jednat zítra a pozítří v Pekingu.

Ceremonie, která v San Franciscu začne v 21:00 našeho času, se nezúčastní kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Ten hájil demonstranty, kteří podle něj mají právo vyjádřit nelibost nad tím, co Čína dělá v Tibetu. Na druhou stranu se ale také vyslovil proti bojkotu zahajovacího olympijského ceremoniálu.

autoři: vpo , adw , kbr
Spustit audio