Rusové se obávají poklesu dolaru vůči euru

24. červenec 2002

I když se v pondělí zastavil pokles amerického dolaru vůči euru, podle analytiků jde o dlouhodobou tendenci. Přibližná parita obou měn trvá více-méně od dubna a s největší pravděpodobností ještě trvat bude. Na první pohled je nepochopitelné, proč by to mělo přinášet problémy právě Rusku a přesto je to tak.

Drtivá většina Rusů totiž ukládá své úspory právě v dolarech, jejich celková výše podle odhadu sahá až ke 40 miliardám. Ještě důležitější je, že na kurzu rublu vůči dolaru je založen ruský státní rozpočet, kromě toho tvoří dolar až 80 % ruských valutových rezerv.

To všechno jsou důvody, proč ruští analytici s obavami sledují směnárny v hlavním městě, zda se před nimi netvoří fronty a pokoušejí se odhadnout dopad situace na stav ekonomiky. Jejich předpovědi přitom nejsou jednoznačné.

Odborníci se shodují přinejmenším v tom, že lidé v Rusku zatím nepanikaří, fronty před směnárnami nevznikají, i když zaměstnanci směnáren údajně musí odpovídat na množství dotazů, které přece svědčí o určitém znepokojení obyvatel. Rusové mají v živé paměti r.1998 , kdy kvůli státnímu bankrotu většina z nich o úspory přišla.

Dále se odborníci shodnou, že padající dolar poškozuje ruský vývoz, ten se až z 80 % uskutečňuje v dolarech. Jedná se především o platby za ruské nerostné suroviny, jako je ropa nebo kovy, tato tendence je pro ekonomiku jistě negativní. Naopak pozitivní dopad lze prý očekávat od změněných podmínek pro dovoz, až 40 % dovozu směřuje prý do Ruska ze západní Evropy a Rusko za něj platí v eurech. To samozřejmě dovoz prodražuje a může to povzbudit domácí výrobce ke zvýšení produkce, konkurenceschopnost jejich výrobků se může zvýšit. Je však otázkou, zda toho ruští výrobci budou schopni využít.

Ruský ministr financí tento týden připustil, že pokles dolaru vůči euru bude stát Rusko 350 milionů $ při splácení dluhů vůči evropským zemím a Japonsku, protože také jeho jen posílil vůči dolaru. Mohou se prý začít ztenčovat i ruské valutové rezervy, ačkoli o jejich konverzi na euro se prý zatím neuvažuje.

rse@rozhlas.cz

autor: Magdaléna Bartošová
Spustit audio