Rusko a USA se pokoušejí zprostředkovat mír na Blízkém Východě

16. srpen 2001

Spojené státy a Rusko se snaží společnými silami přesvědčit vedoucí představitele Izraele a Palestinců, aby zahájili přímá jednání a pomohli tak prolomit začarovaný kruh násilí, jež zachvátilo Blízký Východ.

Stále četnější vojenské akce Izraele na palestinském území a stále nové sebevražedné pumové útoky Palestinců, namířené proti izraelským občanům, přiměly teď zřejmě dvě největší vojenské světové mocnosti, aby začaly spolupracovat a pokusily se na Blízkém Východě zprostředkovat mír.

Ruský ministr zahraničí Igor Ivanov se podle čtvrtečních agenturních zpráv dohodl se svým americkým kolegou Colinem Powellem, že obě velmoci budou koordinovat svou politiku v této oblasti, aby "vdechly nový život skomírajícímu mírovému procesu".

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo ve středu prohlášení, v němž se uvádí, že oba politikové se na tom dohodli během telefonického rozhovoru a shodně přitom znovu potvrdili svou podporu mírovému plánu, který nedávno iniciativně předložil bývalý americký senátor George Mitchell.

"Rusko a Spojené státy se shodly na koordinaci své politiky ve snaze ukončit násilí a zlepšit ekonomické podmínky na palestinském území," stojí v prohlášení vydaném ve středu v Moskvě.

Pozorovatelé na Blízkém Východě k tomu poznamenávají, že Rusko i Spojené státy oficiálně společně sponsorují tamní mírový proces, i když politický vliv Ruska v této oblasti výrazně poklesl od rozpadu Sovětského svazu. A je zřejmé, že hlavní slovo má dnes politika Washingtonu.

Americký prezident George Bush ve středu v Coloradu vyjádřil názor, že bude jistě možné vyhnout se otevřené válce na Blízkém Východě, jestliže Izrael a Palestinci projeví ochotu diskutovat a zastavit nynější "spirálu" násilí. A dodal:

"Jásir Arafat musí zakročit proti pachatelům násilí a těm, kdo podnikají sebevražedné pumové útoky a Izrael musí ukázat určitou zdrženlivost. Je nutné prolomit ten začarovaný kruh," podotkl americký prezident s tím, že "k diskusi o míru je třeba ochoty obou stran a obě strany se musí rozhodnout, že mír je pro něj přednější než válka."

Představitelé Spojených států dávají v posledních dnech opakovaně najevo značné znepokojení z rostoucího násilí na Blízkém Východě a vyzývají obě strany konfliktu k umírněnosti a k tomu, aby zahájili dialog.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Phil Reeker prohlásil například ve středu na tiskové konferenci ve Washingtonu: "Od počátku izraelsko-palestinské krize bylo naším cílem ukončit násilí, obnovit důvěru a vytvářet podmínky pro nový začátek politického dialogu." Podotkl ale také, že Washington zatím odmítá návrhy na intervenci pod hlavičkou Organizace spojených národů a trvá na tom, že cestou vpřed by mělo být úplné naplňování mírového plánu bývalého senátora Mitchella.

ČRo 6 / RSE

16. srpna 2001

rse@cro.cz

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.