Rozvoj průmyslu "očernil" Grónsko

23. září 2010

Rozvoj průmyslu na severoamerickém kontinentu, ke kterému došlo v letech 1850 až 1950, podle nové studie zásobil Grónsko sazemi.

Výzkumníci z National Science Foundation a NASA odebrali vzorky sněhu a ledu z různých oblastí Grónska. V nich sledovali každoroční přírůstky sazí a chemických látek více než 200 let do minulosti. Zjistili, že většina sazí z konce 19. a začátku 20.století nepochází z přirozených zdrojů, ale svůj původ má v lidské činnosti. V některých letech množství sazí více než 8krát přesáhlo hodnoty z let před rokem 1850, kdy se do Grónska dostávaly jenom saze z lesních požárů a sopečných erupcí.

Saze na Grónsko dopadaly zejména v zimním a jarním období, kdy se spalovalo nejvíce uhlí. Údaje o množství sazí vědci zkombinovali s modelováním trajektorií sněhových vloček, které saze do Grónska zanášejí. Podle zprávy National Science Foundation jako nejpravděpodobnější zdroj sazí určili Spojené Státy a Kanadu. Přítomnost sazí v Grónsku pravděpodobně souvisí s táním ledovců. "Ušpiněný" sníh má menší albedo (odrazivost), než čistě bílý, a absorbuje tak více slunečního záření.

Vliv průmyslu na množství sazí v Grónsku a odrazivost sněhu
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.