Rozpory uvnitř palestinského hnutí zesílily

4. červenec 2002

Mnohatisícový průvod, který ve středu procházel zanedbanými ulicemi pásma Gazy v mnohém připomínal oslavy 1. máje někdejšího komunistického východního bloku.

Už jenom tím, že to, co na první pohled mělo vypadat jako masový a spontánní projev obyvatelstva se při bližším pohledu ukázalo jako organizovaná účast školní mládeže, žen a stranických i státních zaměstnanců, včetně lékařů a příslušníků bezpečnostních sil. Organizátoři na předem připravených místech rozdávali palestinské vlajky, plakáty s protiamerickými hesly a ze všeho nejvíc portréty Jasira Arafata. Naprostá většina účastníků demonstrace byli příznivci Arafatova hnutí Fatah. Palestince samozřejmě k protiizraelským a protiamerickým protestům nikdo nutit nemusí a stejně logické je i to, že když právě Spojené státy a Izrael otevřeně vystoupí na odstranění Jasira Arafata, probudí to ve velké části palestinského národního hnutí reakci naschválu a vzdoru. Arafatově skupině ve vedení palestinské samosprávy to však evidentně nestačí.

Několik měsíců narůstající nespokojenost Palestinců s neefektivností a zkorumpovaností Arafatova vedení, jehož většinu tvoří jeho osobní přátelé z tureckého exilu měla ve středu dostat varování: Pouliční protesty proti nezaměstnanosti a korupci z posledních týdnů už nadále nebudou trpěny. A tak se, aby tomu každý porozuměl ve středečním průvodu objevily i stovky militantů z polooficiálního vojenského křídla hnutí Fatah, teroristické organizace Brigády mučedníků od Al Aksa. Několik stovek nebezpečně vyhlížejících ozbrojených mužů v černých uniformách a s obličeji, zakrytými černými maskami střílelo do vzduchu ze samopalů a pistolí a nádavkem skandovali hesla, jako Bush a Sharon, to je terorismus.

Podle zpravodaje agentury DPA se průvod zastavil před budovou Palestinské zákonodárné rady, tedy palestinského parlamentu a po té zamířil k troskám bývalého Arafatova sídla, zničeného před čtyřmi měsíci raketami izraelského letectva v odvetu za teroristické útoky proti izraelským civilistům. Tam vystoupil jeden z maskovaných militantů a přečetl prohlášení, podle kterého bude každý palestinský činitel, který by se pokusil vyjednávat se Spojenými státy nebo s Izraelem bez svolení Jasira Arafata okamžitě zastřelen.

Tento incident nabízí zajímavé doplnění k oficiálnímu prohlášení hlavního palestinského vyjednavače Sahiba Irekata, které přednesl v Jerichu na západním břehu Jordánu prakticky ve stejnou dobu, kdy v ulicích Gazy zněla střelba a otevřené vyhrožování terorismem. "palestinský lid není žádnou partou kmenových náčelníků a když se Američanům nelíbí tenhle náčelník, tak že by mohli jít k jinému. Měli by respektovat demokratickou volbu palestinského lidu," řekl Sahib Irekat.

O neschopnosti Arafatovy vlády kontrolovat všechny teroristické skupiny svědčí i další středeční incident v pásmu Gazy, ke kterému došlo okamžitě po skončení oficiálního průvodu. Skupina militantů zaútočila kameny a zápalnými bombami na budovu policie a dožadovala se popravení domnělého proizraelského kolaboranta. Ve srážkách s policií bylo zraněno podle zdrojů palestinské nemocnice více, než 20 osob. Arafat se zatím snaží upevnit svoji pozici i odvoláváním některých velitelů bezpečnostních služeb.

Mocný a populární velitel zpravodajských a bezpečnostních sil na západním břehu Džibri Radžuf zatím všechny pověsti o svém odvolání popřel. Šéf palestinské policie Gazi al Shabali naopak ve čtvrtek potvrdil svoji rezignaci. Zároveň však oznámil, že bude v lednových prezidentských volbách kandidovat proti Jasiru Arafatovi.

Narůstající rozpory v palestinském vedení nejsou jen odrazem neschopnosti dosáhnout řešení v konfliktu s Izraelem. Pro Palestince by znamenalo obrovskou změnu, kdyby namísto propagandistických pochodů a zastrašování opozice palestinské vedení hledalo řešení skutečně tragického postavení obyčejných Palestinců.

Tři čtvrtiny z obyvatel pásma Gazy žijí pod hranicí chudoby, nezaměstnanost tam přesahuje 50 %. Vojenská odveta izraelské armády za teroristické útoky zničila podle OSN infrastrukturu za 56 milionů euro a podle průzkumu agentury OSN trpí 70 % palestinských dětí mladších 15-ti let a žijících v uprchlických táborech tzv. syndromem posttraumatického stresu, tedy psychickými potížemi, které jsou následkem prožitku násilností a konfliktů.

V současné situaci však vůbec není jisté, zda osud normálních Palestinců, potřeba míru a stability pro všechny v na leden vypsaných volbách budou důležitější, než výhrůžky teroristů a prestiž jednoho starého a nemocného Jasira Arafata.

rse@rozhlas.cz

autor: Jan Urban
Spustit audio