Rozkol nad kmenovými buňkami

24. září 2010

Americký biolog Gerald Schatten obvinil svého korejského kolegu Woo Suk Hwanga z neetického jednání při experimentech, jejichž výsledkem byly lidské embryonální kmenové buňky. Důvěra v bouřlivě se rozvíjející vědní disciplínu se otřásla v základech.

Tým vědců z Národní soulské university vedený Woo-Suk Hwangem hraje v klonování první housle. V nedávné době se postaral o revoluci hned několikrát. V březnu roku 2004 zveřejnil výsledky experimentu, v kterém se poprvé podařilo vytvořit embryonální kmenové buňky z lidského zárodku vytvořeného klonováním. Letos v květnu dosáhli jihokorejští vědci při tomto postupu účinnosti, o jaké se jejich kolegové neodvažovali ani snít. V létě pak jako první na světě vytvořili klon psa. Na posledních dvou úspěších spolupracoval s Hwangovým týmem také americký biolog Gerald Schatten z University of Pittsburgh.

Hwang a Schatten snášeli dobré i zlé. Těšili se z úspěchů a zároveň odráželi výpady odpůrců metody tzv. terapeutického klonování, jež je příslibem pro léčbu mnoha závažných nemocí. Kvalitu práce Hwangova týmu nikdo nezpochybňoval. Otazníky se však vznášely nad etickými aspekty jeho výzkumu. Pro svou klíčovou práci z roku 2004 potřeboval 242 lidských vajíček. Získal je od dobrovolných dárkyň, které se mu přihlásily na inzerát. Celkem šestnáct žen se podrobilo hormonálnímu ošetření a to v jejich těle nastartovalo vyzrávání většího počtu vajíček. Na soulské klinice MizMedi jim vajíčka odebrali a předali do Hwangovy laboratoře.

V květnu loňského roku navštívili Hwangovu laboratoř kvůli rozsáhlé reportáži redaktoři prestižního vědeckého týdeníku Nature. Ti tvrdí, že nejméně dvě členky Hwangova týmu darovaly vajíčka pro pokusy svého šéfa. To sice není protizákonné, ale je to krajně neetické. Dobrovolnost takového dárcovství lze totiž velmi snadno zpochybnit.

Hwang tvrdil, že nikdy nepoužil vajíčka darovaná členkami týmu. Zapravdu mu dala i vyšetřovací universitní komise, která nezjistila v jeho laboratoři žádná pochybení. Nejednou se jej zastal i Gerald Schatten. Ten však najednou "otočil na pětníku". Ještě 10.listopadu 2005 stál na Hwangově straně. O dva dny později vydal prohlášení, v kterém oznamuje ukončení spolupráce s jihokorejským týmem. "Bohužel, včera jsem se dozvěděl informace, které naznačují, že informace o podmínkách darování ovocytů nemusí být správné," uvedl Schatten. Další podrobnosti odmítl sdělit.

Odborníci jsou v šoku. Schatten a Hwang měli být klíčovými osobnostmi mezinárodního vědeckého konsorcia World Stem Cell Hub, jež si kladlo za cíl rozvoj spolupráce vědců nejrůznějších zemí při výzkumu embryonálních kmenových buněk.

Hwang reagoval na dotazy novinářů jen stručným prohlášením, že nejdříve musí zjistit, oč tu vlastně běží. To však není těžké odhadnout. V Soulu je pro podezření z ilegálního obchodu s lidskými vajíčky vyšetřován policií Hwangův spolupracovník Sung Il Roh z kliniky MizMedi. Zatím nejsou k dispozici žádné důkazy o tom, že by byl Hwangův tým z Národní soulské university na tento obchod napojen nebo že by využíval ilegálně získaná lidská vajíčka. Pokud se ale nevyřčené podezření potvrdí, otřese to celým oborem výzkumu embryonálních kmenových buněk. Ztracenou důvěru budou vědci dlouho a těžce získávat zpět.

Hwang však nezůstal ani po Schattenově "zradě" osamocen. Zastává se jej řada odborníků z celého světa. "Zatím nemám důvod mu nevěřit," prohlásil německý biolog Hans Schöler, který byl připraven zapojit se do konsorcia World Stem Cell Hub. "Počkám, až se to objasní a co na to řekne Hwang. Teď je jen zmatek," řekl Jose Cibelli z Michigan State University, jenž spolupracoval s Hwangem na jeho loňském převratném objevu.

Cibelliho názor sdílí další přední americký vědec Kevin Eggan. "Musíme počkat, protože momentálně neexistují žádné důkazy, které by obvinění Hwanga dokazovaly," zdůraznil Eggan v rozhovoru pro Nature. "V této fázi je na Schattenovi a dalších lidech, aby předložili důkazy pro svá tvrzení," říká odborník na etické otázky biomedicínského výzkumu Insoo Hyun z Case Western University v americkém Clevelandu. Ten strávil léto v Hwangově laboratoři a prověřoval především etická pravidla, jimiž se Jihokorejci při výzkumu řídí.

"Etické zásady týmu na mě udělaly obrovský dojem. Jsou mnohem přísnější, než je běžné v mnoha výzkumných institucích v USA," řekl o výsledcích své soulské mise Insoo Hyun. I nepodložená obvinění však zřejmě postačí k tomu, aby start velkorysého projektu World Stem Cell Hub vážně zkomplikovala.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.