Romský sochař a malíř Miloš Rác svůj umělecký talent objevil na vojně

30. duben 2021

Pro malíře a sochaře romského původu Miloše Ráce ze Slovenska byl loňský rok navzdory pandemii paradoxně jedním z nejúspěšnějších v jeho umělecké kariéře. Abstraktní malby romského umělce obdivovaly na slovenských ambasádách v metropolích Kanady, Bulharka i Rumunska. Na všech byl přítomen osobně. Jeho díla zaujala i velvyslance z dalších zemí.

Miloš Rác během vernisáže svých děl na slovenské ambasádě v Ottawě

Když byl Miloš Rác na vojně, ukázal mu kamarád, jak restauruje sochařská díla. On si ale s odstupem času otevřel vlastní automyčku. Stal se mu ale pracovní úraz, který změnil jeho život.

„Vyhřezla mi plotýnka, proto jsem se dlouhodobě nemohl věnovat žádné fyzicky namáhavé práci. Když jsem přemýšlel, co budu dělat, vzpomněl jsem si, jak mě kamarád na vojně vzal do Prahy, kde restauroval sochy a nechal mě si to vyzkoušet. Vlastně jsem tenkrát ty sochy dokončil.“

Umělecký restaurátor předpověděl Milošovi umělecký talent. I proto začal po pracovním úrazu modelovat sochy a malovat obrazy. Jeho první díla vznikla v garáži, dnes tvoří v malém ateliéru.

Miloš Rác během vernisáže svých děl na slovenské ambasádě v Ottawě

„Maluji umělou hmotou a ladím barvy.“

Romský umělec se abstraktní malbě a sochařství věnuje několik let. Namaloval stovky obrazů. Když bylo během epidemie koronaviru omezené cestování, měl více času věnovat se tvorbě. Jen za loňský rok namalovat 30 děl. Více kurátoři výstav Miloše Ráce Denisa Gura Doričová a Milan Mazúr:

„Miloš Rác je nestudovaný umělec, který se dokáže vyjadřovat jak abstraktně, tak konkrétně prostřednictvím soch. Sám obdivuje umělce, jakými jsou Pollock či Jackomety, ale nemohu říci, že by některého z nich kopíroval. Jde jen o to, že zná světové umění.“

„Má talent. Má cit pro ruce, pro ironii, pro děj.“

Obraz Miloše Ráce na slovenské ambasádě v Ottawě

Miloš má na kontě poměrně hodně úspěchů. Jedna ze soch putovala ke kanadskému velvyslanci, další byla pro zpěváka Jožo Ráže. Jeho sochy a obrazy ocenila mezinárodní porota Roma Spirit 2016. Prezidentka asociace pro kulturu, vzdělávání a komunikaci Ľubomíra Slušná – Franz:

„Výjimečné na tom je to, že pan Rác představuje jiný romský projev než je hudba, tanec nebo zpěv. Věnuje se výtvarnému umění, vytváří obrazy a plastiky.“

Romský umělec tvrdí, že vytvářet abstraktní umění je těžší než malovat podle předlohy. Podobně jako celý svět i Miloš Rác čeká na zlepšení pandemické situace. Malování a zejména prezentace děl na výstavách je podle něho finančně náročná. I přesto připravuje na léto vernisáž v Považské Bystrici v nové soukromé galerii. Naplánované má i výstavy na velvyslanectvích v Norku či Finsku.

Spustit audio