Robot s imunitním systémem

23. září 2010

Vytvářet funkční multirobotické organismy z hejna malých robotků - takový je cíl britského projektu Symbiotic Evolutionary Robot Organisms neboli Symbrion.

Základem projektu jsou malí robotci o velikosti kostky cukru, kteří se dokáží zformovat do jediné umělé formy života, ve které sdílejí informace i energii. Podle zprávy z Univerzity v Yorku by takový multirobotický organismus našel uplatnění například při záchranných akcích po zemětřeseních a jiných katastrofách. Jednotliví robotci by mohli snadno proniknout do sutin a zformovat se do organismu, který by nadzvedával části zhroucených budov a umožnil přístup záchranářům a větší technice.

Robotci z projektu Symbrion

Stejně jako skutečný živý tvor ani multirobotický organismus se neobejde bez imunitního systému. Jeho vývojem se nyní zabývají vědci z Univerzity v Yorku a Západoanglické univerzity v Bristolu. Umělý imunitní systém má chránit jak jednotlivé robotky, tak i celý organismus. Měl by umět detekovat chyby a doporučit způsob jejich korekce nadřízenému kontrolnímu systému. Tváří v tvář novým problémům by se měl vyvíjet obdobně, jako to dělá lidský imunitní systém při setkání s novým druhem patogena.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.