Richard Seemann: Rakousko řeší politickou krizi

27. srpen 2014

V úterý těsně před zasedáním ministerské rady oznámil předseda Rakouské lidové strany ÖVP, vicekancléř a ministr financí Michael Spindelegger, že s okamžitou platností odstupuje ze všech těchto funkcí.

Již ve večerních hodinách vedení strany jednomyslně designovalo ministra hospodářství 59letého Reinholda Mitterlehnera na předsedu strany a vicekancléře. Do 2. září určí, kdy bude vláda nově zformována a kým obsadí uvolněné místo ministra financí.

Spindelegger své rozhodnutí zdůvodnil tím, že již déle nemůže ručit za uskutečnění daňové reformy, která má vyřešit vysoké zadlužení země, které činí 80 procent hrubého domácího produktu.

Především proto, že se dostal pod palbu kritiky z řad představitelů vlastní strany, kteří zaujímají vedoucí postavení ve spolkových zemích a žádají její urychlené provedení. Přitom odlehčení daňových poplatníků, které je požadováno, lze provést vzhledem k vysokému zadlužení země až v „pravou chvíli“.

Čtěte také

Minulý týden došlo na jeho adresu ke kritice, že spolkové vojsko je v rámci úsporných opatření odsouzeno k vyhladovění. Do debaty zasáhl i spolkový prezident Heinz Fischer, který prohlásil, že tuto situaci nezavinilo vedení armády.

Předseda největší opoziční strany Svobodných Heinz-Christian Strache hodnotí současnou situaci jako konec dosavadní vlády velké koalice sociálních demokratů a lidovců. Požaduje proto neprodleně vyhlásit mimořádné nové volby, které si vyžaduje chaotická situace na rakouské politické scéně.

Předseda sociálních demokratů, spolkový kancléř Werner Faymann (vlevo) poděkoval odstupujícímu vicekancléři Spindeleggerovi (vpravo) za jeho práci, kterou odvedl ve velké koalici. Archivní snímek

Šéfka zelených Eva Glawischnigová vyslovila naději, že změna ve vedení lidovců umožní korigovat svůj negativní kurz. Představitelka Týmu Stronach Kathrin Nachbauerová naopak vyslovila politování nad odstoupením Spindeleggera, protože hájil rozumnou daňovou politiku. Rovněž šéf NEOSu Matthias Strolz kladně hodnotil jeho postoje.

Předseda sociálních demokratů, spolkový kancléř Werner Faymann poděkoval odstupujícímu vicekancléři za jeho práci, kterou odvedl ve velké koalici. Odmítl přitom vyvolat nové volby a potvrdil, že začátkem příštího týdne představí novou vládu, která bude doplněna nejen ze strany lidovců, ale i z řad vlastní strany.

Podle aktuálního volebního průzkumu by se nejsilnější politickou stranu stali Svobodní s 28 procenty před sociálními demokraty s 23 procenty, kteří by s lidovci již nezískali dosavadní nadpoloviční většinu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.