Richard Seemann: Německé sdělovací prostředky byly zaskočeny vítězstvím Trumpa

9. listopad 2016

Německé sdělovací prostředky v Německu, Rakousku, Švýcarsku i Lichtenštejnsku byly zaskočeny vítězstvím Donalda Trumpa, což se plně odráží v jejich prvních komentářích.

Situaci plně charekterizuje ještě před týdnem zveřejněný průzkum veřejného mínění v Německu, ze kterého vyplynulo, že pouhé čtyři procenta respondentů prohlásilo, že prezidentem Spojených států se stane právě Trump. Mnozí Němci, jak konstatuje komentátor ARD, nyní vrtí hlavou a přestávají chápat, co se to vlastně v nynějším světě děje.

V prvních hodinách zatím politici mlčí, ale jedno je pro Německo jisté, že USA je nejdůležitějším obchodním partnerem. Vzájemný obchod dosáhl výše 174 miliard eur. Tisíce německých firem na území USA podniká a je tomu i naopak.

Nejde přitom jen o zisky, ale i to, že zajišťují denní chléb statisícům zaměstnanců. Jak se bude vyvíjet nadále tento obchod, když nový prezident vyjádřil své negativní stanovisko k obchodním smlouvám s Evropou, to se nyní stává kardinální otázkou.

Velké obavy několik minut po zvolení Donalda Trumpa vyjádřil nejznámější švýcarský deník Neuer Zürcher Zeitung ve svém online komentáři nazvaném „Falešný prezident“. Podle něho Amerika zvolila demagoga za 45. prezidenta Spojených států.

Republikáni převzali moc

Republikáni převzali do svých rukou veškerou moc

Velkou otázkou podle komentátorky je, jak se bude kandidát na tento úřad lišit od hlavy státu. Rozhlasový komentátor se pak obdobně jako Němci zabývá otázkou, jaký dopad bude mít pro exportní národ Švýcarsko zvolení Trumpa, který sází na izolacionalismus. Navíc lze očekávat, že z hlediska jeho země nehraje žádnou důležitou roli.

Nejrozšířenější rakouský deník Kurier odpovídá na otázku, co vlastně znamená výsledek amerických voleb. Podle komentátora především to, že Republikáni převzali do svých rukou veškerou moc.

Mají v ruce nejen Bílý dům, ale poslaneckou sněmovnu a senát. Důsledkem toho bude, že politické vymoženosti z Obamovy éry budou relativně rychle odbourány a Republikáni nebudou muset přistupovat na kompromisy.

Na stejný problém poukazuje i Volksblatt. Pokud Trump bude věrný svým předvolebním prohlášením, pak zruší všeobecné zdravotní pojištění. Miliony Američanů musí počítat s tím, že ztratí tuto ochranu. Co vlastně tedy znamená výsledek pro Ameriku, táže se lichtenštejnský deník.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.