Richard Seemann: Letecké neštěstí dva dny poté

26. březen 2015

Po zřícení Airbusu Germanwingsu postupuje zjišťování informací spojené s jeho pádem v oblasti francouzských Alp.

Francouzští vyšetřovatelé na mimořádné tiskové konferenci oznámili, že z odposlechu nalezené skřínky zjistili, že k neštěstí zřejmě nedošlo náhodně.

Pilot, rovněž německý státní příslušník, v nepřítomnosti velitele úmyslně přivedl letoun k jeho katastrofickému pádu. Velitel se marně snažil dostat zpět do kabiny. Německé úřady v současné době prověřují jeho osobnost.

Místo neštěstí, kde se letadlo doslova roztříštilo na tisícovku kusů, je těžko přístupné. Přes veškerou snahu stovky záchranářů bude trvat několik týdnů nalézt ostatky všech sto padesáti obětí rozsetých na několika hektarech skalnaté oblasti. Jediný přístup lze zajistit jen vrtulníky.

Čtěte také

Ještě ve středu se německá spolková kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem přelétla vrtulníkem nad oblastí neštěstí. K nim se připojil španělský premiér Mariano Rajoy a společně se účastnili kondolenčního aktu.

Holland ubezpečil nejvíce postižené Německo a Španělsko, které má více jak polovinu obětí jakož i další desítku států, že jeho země učiní vše pro jejich identifikaci. Protože půjde o komplikovanou operaci, nabídly podporu kromě Německa též Spojené státy a Rusko. Státníci tří zemí se na místě sešli se záchranáři, s kterými pohovořili a poděkovali za jejich obětavou těžkou práci.

Angela Merkelová, Francoise Holland a Mariano Rajoy si uctili oběti leteckého neštěstí Airbusu 320

Ve čtvrtek se pak na místo neštěstí dostavila hlavní skupina pozůstalých, která byla dopravena prostřednictvím mimořádných letů organizovaných Lufthansou. Smyslem této cesty je nejen uctít památku obětí v kapli k tomu zřízené.

Podle terapeutů návštěva místa neštěstí pomůže osvobodit se od fantasiemi zatížených představ a také pomůže nabýt přesvědčení, že ostatky jejich blízkých budou nalezeny a neponechány napospas přírodě.

Čtěte také

Malá horská obec Vernet, která je vzdálená nejblíže k místu neštěstí, se tak stala centrem, odkud se koordinují veškeré záchranné práce, ale i péče o pozůstalé. K dispozici jsou zde psychologové, španělští lékaři a čtyřicet tlumočníků.

Francouzský policejní vrtulník prolétá nad místem havárie Airbusu A320 německé společnosti Germanwings

Byla zřízena i smuteční síň, kde jsou umístěny věnce a kondolenční knihy do kterých se zapsali jako první Merkelová, Holland a Rajoy. Francouzské regionální úřady na marseillském nádraží a na blízkých letištích zajišťují průběžně pro pozůstalé dopravu do místa neštěstí.

Z celého světa přicházejí německé spolkové vládě kondolence. Mezi desítkami též od našeho premiéra Bohuslava Sobotky, amerického prezidenta Baracka Obamy a ruského prezidenta Vladimíra Putina. Evropský parlament na svém zasedání minutou ticha vzpomenul obětí neštěstí.

Spustit audio