Richard Seemann: Joachim Gauck zavítal do Říše středu

21. březen 2016

Téměř přesně v den pátého výročí své prezidentské inaugurace přibyl v neděli odpoledne poprvé na půdu Čínské lidové republiky 76-letý spolkový prezident Joachim Gauck se svou o dvacet let mladší životní družkou Danielou Schadtovou.

Během své návštěvy, která potrvá do středy na pozvání prezidenta lidové Číny Si Ťin-pchinga, povede s dalšími nejvyššími představitele země, vysokými stranickými a státními funkcionáři rozhovory především o bilaterálních a mezinárodních vztazích.

Pobyt Gaucka se však nesoustředí jen na centrum miliardového státu, ale přenese se do Šanghaje a Šan-si, na univerzitní půdu, uskuteční se rozhovory se studenty, umělci a představiteli náboženských sdružení. Navštíví křesťanský kostel, muslimskou mešitu a židovské muzeum. Oba prezidenti rovněž společně zahájí „Německo – čínský rok výměny žáků a mládeže“.

Jak oznámil Gauckův prezidentský úřad, apelovali čínští ochránci lidských práv na spolkového prezidenta, aby poukázal na politické pronásledování. Gauck je proto připraven vedle dalšího rozvoje vzájemných německo-čínských vztahů upozornit na deficity v lidských právech a ochraně ovzduší.

Čtěte také

Není proto náhodou, že prezident má po svém boku pověřenkyni pro lidská práva německé spolkové vlády Bärber Koflerovou.

Jak poukazují komentátoři, jeho cesta se zásadně liší od častých cest kancléřky Angely Merkelové a jejího ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, kde ve středu jejich zájmu byly především hospodářské vztahy.

Prezident Německa Joachim Gauck se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem společně zahájili „Německo – čínský rok výměny žáků a mládeže“

Prezident na rozdíl od nich hledá kontakty k občanské společnosti, ke kritickým umělcům a spisovatelům, nevládním organizacím a církvím. Z bohatého programu, který byl podrobně zveřejněn, vyplývá, že na pořadu dne bude i problematika zdravotně omezených občanů a nezdravého pracovního prostředí.

O programu cesty se vedla tvrdá jednání, protože probíhá v době, kdy se čínské stranické a státní vedení dostává pod tlak vnitřních kritických sil. Reaguje na to, že zvyšuje tlak proti těmto tendencím a masivně omezuje působení nevládních organizací.

Čtěte také

Právě proto je v této době Gauckova cesta podle sinologů velmi důležitá. Známému ochránci lidských práv to umožňuje, aby o nich mohl v Číně veřejně hovořit a pomohl tak udržet otevřené kritické kanály.

Německý spolkový prezident navštívil prezidenta lidové Číny těsně před jeho velikonoční cestou do Prahy, což jistě není bez zajímavosti.

Německý prezident Joachim Gauck na návštěvě Číny
Spustit audio