Richard Seemann: Je německá extremistická NPD zcela bezvýznamným seskupením?

18. leden 2017

Extrémně pravicová nacionální strana NPD nebyla úterním rozhodnutím německého ústavního spolkového soudu v Karlsruhe opět zakázána.

Předložený návrh spolkové rady sdružující jednotlivé německé země byl odmítnut s odůvodněním, že potenciálně není schopna odstranit demokracii v zemi, i když je protiústavní. V současné době nemá jediného zástupce v žádném německém zákonodárném sboru a pouze jednoho v Evropském parlamentě.

Tím po druhé ztroskotal pokus ji zakázat, když v roce 2003 soud konstatoval, že je stejně prošpikována vládními agenty. Jedinou stranou, kterou soud zatím zakázal, byla v roce 1956 komunistická KPD.

Rozhodnutí ústavního soudu vyvolalo značnou polemiku, i když předsedkyně Spolkové rady Malu Dreyerová prohlásila, že jej považuje za důležitý pro konstatování, že NPD je neslučitelná s ústavními zásadami.

Se zklamáním se však vyslovili reprezentanti jednotlivých spolkových zemí. Bavorský ministerský předseda Horst Seehofer a jeho kolega z Meklenburska-Dolního Pomořanska Erwin Sellinger vyslovili politování nad tímto rozsudkem, i když jej musí akceptovat.

Rozhodnutí ústavního soudu v sousvislosti s pravicově extremistickou stranou NPD vyvolalo značnou polemiku

Politická hygiena Německa

Braniborský šéf vlády Dietmar Woidke přitom upozornil, že v zásadě soud akceptoval podanou žalobu, že NDP je protiústavní stranou. Reprezentant Zelených Volker Beck došel k závěru, že bude nutno vést daleko důsledněji boj s pravicovým extremismem a neuzavřít diskusi o zákazu NPD.

Mezinárodní osvětimský výbor IAK označil den rozhodnutí soudu za tragický pro demokracii. Zejména pro přeživší holocaustu jde o děsivě pobuřující rozsudek. Též bývalá předsedkyně německé ústřední rady Židů Charlotte Knoblochová konstatovala, že zákaz pravicově extremistické strany by byl důležitý pro politickou hygienu Německa.

Středeční německý tisk věnuje k odmítnutí zákazu NPD značnou a často rozporuplnou pozornost. Komentátoři to na jedné straně považují za promarněnou historickou příležitost NPD zakázat, druzí souhlasí se soudem, že v současné době je zcela bezvýznamným seskupením.

Převažuje však mínění, že spolkový ústavní soud falešně rozhodl. Této malé straně měl říci, jak konstatuje mnichovský deník Süddeutsche Zeitung: Překročili jste hranici agresivního pravicového populismu, zákaz je proto preventivním rozhodnutím.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.