Richard Seemann: Genderový prvek v rakouské hymně vyvolal skandál

19. červenec 2014

Rakouská sociálně demokratická ministryně pro ženy Gabriela Heinisch – Hoseková byla na svém facebooku zasypána nenávistnými názory za to, že se kriticky vyslovila proti nedodržování oficiálního textu spolkové hymny. Dospělo to do stadia nebezpečného vyhrožování, jehož možnou trestnost nyní posuzuje státní zastupitelství.

Současná hymna, kterou můžeme slyšet zejména při sportovních příležitostech, vznikla po druhé světové válce na základě soutěže, které se účastnilo na jeden a půl tisíce autorů. Měla dokumentovat poválečné znovuoživení Rakouské republiky a obsahovat historické prvky.

Autorkou slov se stala básnířka s chorvatskými předky Paula von Preradović a hudba se odvozovala od Wolfganga Amadea Mozarta. V roce 1947 byla oficiálně vládou zavedena, ale k revizi došlo ve jménu autora hudby, kterým podle výzkumu nebyl slavný skladatel, ale Johann Baptist Holzer, který byl na přelomu 18. a 19. století nejznámějším vídeňským písničkářem.

Čtěte také

Zásah do textu hymny prosazovala ministryně za lidovou stranu, Maria Rauch-Kallatová v roce 2005 z genderových důvodů. K tomu se připojila i současná ministryně Hoseková a novou úpravu uvedla pět let poté populární popová zpěvačka Christina Stürmerová.

Poté rakouský parlament schválil nový text, který se od starého liší přidáním jediného slova - dcery. Původní text totiž opěval pouze Rakousko jako vlast velkých synů a nyní byly před ně v rámci rovnoprávnosti předřazeny i dcery.

Noční Vídeň

Tato změna byla bezproblémová až do nynějška, kdy oblíbený lidový zpěvák Andrea Gabalier zazpíval starý text rakouské hymny na závodech Formule 1 ve Spielbergu. Ministryně žen na to reagovala zasláním fotografie 29letému zpěvákovi se současným textem jako „malou školní výpomocí“.

Následná smršť nenávistí cílená proti Hosekové především na sociálních sítích je srovnávána s nacistickými praktikami. Mluvčí státního zastupitelství, který se s tímto případem zabývá, prohlásil, že do tohoto stadia vyšetřování zatím nedošlo.

Spustit audio