Richard Seemann: Alternativa pro Německo je nejsilnější opoziční stranou

8. únor 2016

Kdyby se konaly v neděli parlamentní volby, nejsilnější opoziční stranou by se stala krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD) s 13procentní podporou.

Vyplývá to z únorového průzkumu Deutschlandtrendu veřejno-právní stanice ARD. V současné době 80 procent Němců je toho mínění, že uprchlická krize se vymkla velké koalici křesťanských a sociálních demokratů z ruky. To jde ku prospěchu AfD.

Prudký pokles přitom zaznamenalo postavení spolkové kancléřky Angely Merkelové a její křesťanské CDU. Ta propadla z 40 na 35 procent voličské podpory, zatím co ostatní strany stagnují.

Samotná kancléřka se umístila až na třetím místě s citelnou ztrátou 12 procent a je nyní jen těsně před sociálnědemokratickým šéfem Sigmarem Gabrielem a předsedou bavorských sociálů Horstem Seehoferem s 45 procentními zisky.

Čtěte také

Na prvém místě je sociálnědemokratický šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier se 70 procenty, před ministrem financí z CDU Wolfgangem Schäublem, který má o pět procent méně.

Z únorového Deutschlantrendu jasně vyplývá, že přístup k uprchlické politice nastolené pozváním Merkelové všech pronásledovaných Syřanů do Německa, je kritizován i stoupenci vlády velké koalice. Že se vymkla, je přesvědčeno 67 procent Unionistů a 83 procent sociálních demokratů.

Prudký pokles přitom zaznamenalo postavení spolkové kancléřky Angely Merkelové a její křesťanské CDU

Především přitom obyvatelstvo odmítá ty imigranty, kteří přicházejí z ekonomických důvodů a přitom vzhledem ke své kvalifikaci nebo falešným představám nejsou schopni se zde uplatnit. Samotné hodnocení Merkelové kleslo na nejnižší úroveň od roku 2011.

Vzhledem k blížící se řadě zemských voleb v příštím měsíci se kancléřka snaží omezit počet imigrantů, přičemž klíčem je zastavit jejich průchod Tureckem. V pondělí proto odletěla do Ankary k jednání s tamní vládou a prezidentem. Ještě před tím se sešla v neděli k rozhovorům ve Štrasburku s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a prezidentem Evropského parlamentu Martinem Schulzem.

Rovněž rakouský spolkový kancléř Werner Faymann jednal s tureckými představiteli o omezení uprchlické vlny, která se valí přes jeho zemi do Německa. Ankara upozornila, že hrozí humanitární katastrofa, protože se na hranicích podle údajů OSN hromadí v posledních 48 hodinách desítky tisíc uprchlíků, kteří si vynucují vstup do Turecka.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio