Richard Brabec (ANO): Pražský okruh je prioritní. Uděláme všechno pro to, aby se v roce 2019 nebo 2020 začalo s dostavbou

30. červen 2016

Česko bude moci začít stavět desítku významných dopravních staveb, které dosud blokovaly staré posudky vlivu na životní prostředí EIA. Dohodla se na tom vláda s Evropskou komisí.

Co bude výjimka znamenat pro životní prostředí? „Bude znamenat to, že těch 10 klíčových staveb by mělo být schváleno a povoleno rychlejší cestou. Ty stavby mají hodnocení dopadů na životní prostředí staré 10 až 12 let, mají i územní rozhodnutí a čekají na možnost stavebního povolení. Takže i když tam bude zvolen speciální režim, tak to neznamená, že by stát rezignoval na podmínky, které se týkají životního prostředí,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec za hnutí ANO.


Bohužel Česká republika je lídrem nebo premiantem, ale v tomto případě v tom negativním slova smyslu, že z celé Evropské unie jenom jediná Česká republika má desítky staveb, které mají i 15 let staré hodnocení vlivu na životní prostředí a přitom se nekoplo do země. RICHARD BRABEC

Doplňuje, že výjimka se týká například obchvatů Českých Budějovic, Frýdku-Místku nebo Otrokovic, a jejich stavba bude mít pozitivní vliv na kvalitu ovzduší v těchto obcích. Staré posudky měly jinou podobu než ty, které požaduje Evropská komise nyní, a byly daleko jednodušší – ty dnešní jsou přísnější a podrobnější, říká ministr Brabec. I tak ale dodává, že i přes staré posudky nebudou stavby představovat zásah pro životní prostředí.

Pražský okruh

Bude se vláda snažit vyjednat i další výjimky pro jiné stavby, které mají také staré posudky? „Jako speciální stavba mezi nimi je ještě Pražský okruh, konkrétně část 511, kterou Evropská komise vyřadila z toho seznamu, protože nesplňovala podmínky, které ona požadovala. Především nemá územní rozhodnutí a není stavebně připravený, aby se začal stavět, ale je to klíčová stavba pro Českou republiku, nejenom pro Prahu, a my jsme přesvědčeni, že tady se nám podaří ještě s Evropskou komisí vyjednat nějaký speciální režim. U těch zbývajících staveb už ministerstvo dopravy zadává postupně nové hodnocení EIA,“ uvádí Brabec.

Řadu posudků by mohli dostat už do konce tohoto roku od ministerstva dopravy, respektive ŘSD, a ministerstvo životního prostředí by mohlo stanovisko vydat přibližně do pololetí příštího roku, dodává ministr Brabec.

Jak bude ministerstvo životního prostředí bojovat se suchem? A zdraží se pitná voda kvůli suchu? Poslechněte si celý rozhovor s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio