Renesance metalu, hudby která se rodí v lidech

14. srpen 2013

Černé oblečení, dlouhé vlasy, potetované tělo. Tak většinou vypadají fanoušci hudby, které se říká metal.

Takzvaně normální člověk je většinou považuje za prapodivné a nebezpečné chuligány. Příznivců extrémní hudby jsou ale všude na světě tisíce, jak bylo vidět i na letošním ročníku čtyřdenního festivalu Brutal Assault v Josefově u Jaroměře.

"Líbí se mi melodický hlas hudba a všechno. Běžný člověk je obklopen tím, co mu nabízí komerční radiové stanice, takže tohle mu přijde jako nesmyslný hluk," vysvětluje Olda z Ústí nad Labem, který jezdí na Brutal Assault každý rok.

Přes den a během večera Olda poslouchá produkci desítek hudebních skupin, nad ránem se jde vyspat do stanu. Únava je znát, ale prý mu to rozhodně stojí za to. Stejně jako jeho kamarádu Petrovi. Otázku, co by na takovouto zábavu řekli tak zvaně normální lidi, ani jeden z nich moc nechápe. "Tady jsou normální lidi. Prostě se mi to líbí a mám to rád, říká Petr.

Vojenská pevnost Josefov z dob císaře Josefa II. se každý rok před půlkou srpna zaplní zhruba 15.000 fanoušky té nejtvrdší hudby. Slyšet je tu hlavně death metal, ale i black metal, doom metal nebo hardcore. Brutal Assault se letos konal už po osmnácté.

Festival Brutal Assault se koná v pevnosti Josefov u Jaroměře

Začátky v polovině devadesátých let přitom byly hodně skromné. "Na začátku v polovině 90. let jsme měli návštěvu kolem 300 lidí a díky nadšení pořadatelů se Brutal Assault rozrostl do současné podoby," říká hlavní organizátor festivalu Martin Brzobohatý, známý jako Shindy.

Díky tomu je dnes z Brutal Assaultu největší přehlídka tvrdé hudby v celé střední a východní Evropě. Je vidět, že metalistům není zatěžko za svou oblíbenou hudbu utrácet. Jen za vstupné zaplatí 1700 až 1800 korun, ve stáncích tu ve velkém nakupují trička nebo CD svých oblíbených kapel.

"V každém případě je metalový fanoušek odlišný od ostatních a jsou ochotni za trička a další předměty utratit značné peníze. Tímto způsobem své kapely podporují," říká Shindy o vášni metalistů nejen pro hudbu, ale pro vše, co s ní souvisí.

Fanoušci jsou za podobné věci ochotni utratit hodně velké peníze. Metalové oblékání je proto regulérní a velmi výnosný byznys. Potvrzuje to Adam Kurzok, spoluzakladatel firmy Metalshop.cz, která trička a další doplňky prodává. "V Čechách vybírá až 5000 zákazníků denně a konsolidovaný obrat máme v řádu desítek milionů korun ročně.

"Metal se vrací na výsluní. Pryč jsou přelomu století, kdy na koncerty chodili desítky lidí a ve své podstatě kapely hráli pro kapely," říká David Krédl alias Dejvy, který moderuje metalový pořad na Radiu Beat a v televizi Óčko. Ve světě obecně roste popularita metalu, hlavně jeho extrémních forem.

Bronislav Kovařík alias Bruno, zpěvák a baskytarista skupiny Hypnos

"Vracejí se dokonce staré kapely, které si mohou vydělat a mohou se živit pouze hudbou. Lidi, kteří metal poslouchali v devadesátých letech, se k metalu vrací. Metal je nejpoctivější hudba, protože ti zůstane v srdci. Znám jen málo lidí, kteří by poslouchali metal a pak od něj odešli," popisuje obrodu metalové scény David Krédl. Podle něj jsou dnes nejvíce v módě Deathcore a také návrat hudby na vinylech.

"Máme sociálně kritické scény až punkové. Snažíme se upozornit na věci, které nám vadí." Představuje Bronislav Kovařík, který hraje pod jménem Bruno v české death metalové skupině Hypnos, texty skupiny a vysvětluje, proč je těžké se v Česku hraním metalu uživit.

"Deathmetalové kapely a další podobné žánry jsou jen hobby. Souvisí to i s naším naturelem. V Česku bereme příliš ohledů na vlastní život a jsme pohodlnější, než třeba Poláci. Ti mají vyšší odhodlání a tak jdou si tvrdě za svým cílem. Navíc je u nás hodně těžké udržet kapelu vysoko v popředí zájmu po celou dekádu," doplňuje Bruno, který vyzdvihuje příklad polské skupinu Behemoth.

autor: oho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.