Rektor písecké filmové akademie věří v uplatnění absolventů

15. září 2004

Především kameramani, střihači a personál filmové a televizní postprodukce mají dnes v českém filmovém světě otevřené dveře. Uplatní se i producenti či režiséři, musí ale být velmi průbojní. Mnohdy platí pravidlo, že ten nejúspěšnější nemusí být nejtalentovanější, řekl minulý týden ČTK u příležitosti otevření soukromé Filmové akademie v Písku její rektor David Jan Novotný. Akademie je druhou vysokou školou filmového řemesla v ČR.

"S uplatněním je to různé, musíte být velmi průbojný, abyste v tomto byznysu byli vidět," řekl Novotný. Podle něj jsou ve filmové branži lidé, kteří když si usmyslí, že natočí film, tak si peníze doslova vydupají ze země. Na druhou stranu je mnoho talentovaných absolventů filmových škol, kteří na úspěch nedosáhnou, protože průbojní nejsou. Jako příklad uvedl scénáristy, kterých se podle průzkumu uplatní jen asi pětina. "Nedávno jsem jednoho takového potkal, jak prodával květiny u vstupu do metra. Byl to pěkný florista," povzdechl si Novotný. Nová filmová akademie se podle něj rozhodně nebude snažit konkurovat pražské FAMU ani jiným školám, které s tématem filmu a televizní tvorby pracují. "Chceme být jen alternativa, abychom doplnili trh," upozornil rektor. Škola navíc bude soukromá, a bude tedy po žácích požadovat školné. To bude činit 60.000 korun za rok. I tak má projekt akademie podle ředitele Miloně Terče problémy s financemi. Stát nepřispívá vůbec, a škola proto je závislá na sponzorech. "Zkoušeli jsme získat alespoň nějaké startovné, abychom překlenuli ty roky, kdy nebudeme mít plný počet studentů, je ale pouze zajímá, jestli je dálniční známka, kterou jsme koupili na firemní automobil, pro studenty prospěšná," posteskl si Terč.

Filmová akademie nabídne bakalářské studium v oborech režie, kamera, produkce a animovaná tvorba. Přihlášky bylo možné podat ještě do 15. září. Přijímací zkoušky proběhnou 20. a 21. září. Celkem bude v každém ročníku 40 studentů. Na škole bude učit řada bývalých pedagogů pražské FAMU. Někteří z nich dosud působili na Soukromé vyšší odborné škole filmové, se kterou bude akademie sdílet prostory. Patrony akademie jsou známé osobnosti české filmové tvorby v čele s kameramanem Miroslavem Ondříčkem.

V Písku budou studovat filmoví nadšenciNa slavnou tradici čimelické filmové školy naváže nová Filmová akademie, která v září zahájí výuku v jihočeském Písku. Tříleté bakalářské studium nabídne obory režie, kamera, produkce a animovaná tvorba. Studium bude navazovat na program stávající Vyšší odborné školy filmové a učit tam bude řada bývalých pedagogů pražské FAMU.Podle ředitele Filmové akademie a současně i Vyšší odborné školy Miloně Terče však přece jen rozdíl mezi středoškolským a vysokoškolským vzděláním bude. Cílem akademie totiž nebude výchova středních kádrů pro média, ale samostatných tvůrčích osobností. "Důraz bude klást nejenom na praktické dovednosti, ale zejména na tvůrčí práci jako psaní scénářů, režijní vedení, výtvarné návrhy a podobně," řekl ČTK Terč.Škola nabídne asi 40 studijních míst pro každý ročník, to znamená deset na každý studijní obor. Přijímací řízení se uskuteční 20. a 21. září. Podle Terče se škola bude snažit akreditovat pro absolventy i navazující magisterské studium. "To ale bude možné až po ukončení jednoho bakalářského cyklu. Studenti však budou mít možnost pokračovat ve studiu kdekoliv v Evropě," upozornil Terč.Slavnostní otevření Filmové akademie se uskutečnilo 8. září v rytířském sálu píseckého hradu.Bude v Písku waldorfská škola? U Písku by mohl vzniknout skanzen bývalého režimu

autoři: ČTK , čro čb
Spustit audio