Rehabilitace po 65 letech

20. září 2010

Indonéský mikrobiolog byl 65 let po smrti očištěn z nařčení, že nezdařenou sabotáží přispěl za druhé světové války k úmrtí půldruhé tisícovky lidí.

V červenci roku 1944 naočkovala okupační japonská armáda v pracovních táborech na Sumatře 1 500 Indonésanů experimentální vakcínou. Měla chránit proti choleře, břišnímu tyfu a dyzentérii. Všichni očkovaní však do týdne zemřeli na tetanus.


Japonci udělali razii v Eijkmanově ústavu, který patřil k předním světovým výzkumným pracovištím, a pozatýkali jeho pracovníky. Ti byli obviněni z toho, že vakcínu během výroby úmyslně kontaminovali toxinem z bakterií vyvolávajících tetanus. Následovaly výslechy s bitím a mučením. Ti, kteří útrapy výslechů přežili, byli v lednu roku 1945 propuštěni na svobodu. Za mřížemi zůstal jediný muž – třiapadesátiletý Achmad Mochtar. Ten byl označen za viníka tragické sabotáže a 3. července 1945 jej Japonci popravili.


Mochtar patřil ve své době k předním světovým mikrobiologům. Svou oslnivou vědeckou dráhu zahájil průkopnickým výzkumem původců malárie. Ve své disertaci z roku 1927 vyvrátil názor japonského lékaře Hideyoa Noguchiho, který mylně považoval za původce žluté zimnice bakterie leptospiry. Leptospirám se pak Mochtar věnoval i ve svém vlastním výzkumu.


Výsledky nejnovějšího bádání současných pracovníků Eijkmanova ústavu s odstupem 65 let Mochtara rehabilitovaly. Ke smrti stovek očkovaných v pracovních táborech nijak nepřispěl. Ukázalo se, že k vakcíně neměl vůbec přístup a nemohl ji proto kontaminovat.

Vše nasvědčuje tomu, že Japonci podali zcela cíleně obyvatelům pracovních táborů místo vakcíny čistý tetanový toxin. Následně chtěli získávat z jejich krve protilátky využitelné k léčbě tetanu. Tato choroba byla v pacifické oblasti velmi rozšířená a japonské armádě se protilátek k léčbě vojáků trvale nedostávalo. Dávka toxinu se však ukázala jako příliš silná.


Mochtar zřejmě nabídl Japoncům dohodu. Vzal vinu na sebe a Japonci za to na oplátku propustili ostatní zatčené. Pro okupanty to bylo přijatelné řešení. Potřebovali obětního beránka k zamaskování vlastního zločinu a s Mochtarem měli nevyřízené účty. Dobová svědectví dokládají, že mu vyvrácení Noguchiho teorie nikdy neprominuli.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 23.7.2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.