Reakce ze Slovenska

16. červen 2002

České parlamentní volby patřily k tématům, jež pravidelně zaměstnávala zejména komentátory jednotlivých slovenských deníků. Čím je blíže k termínu parlamentních voleb v České republice tím více komentujících pohledů.

Bratislavský deník Sme o možných výsledcích českých voleb rozmlouval s ředitelem střediska empirických výzkumů v Praze Janem Hartlem. Ten pro slovenského čtenáře uvedl, že menšinová vláda v Česku by byla porážkou celé české politické reprezentace. Nabídka jednotlivých politických subjektů nebyla však dostatečně konkrétní, v některých případech se opakovaly motivy z předcházejících parlamentních voleb, což dostatečně na voliče nezabíralo.

Předvolební kampaň byla jakoby unavená, scházelo hlavní téma voleb, snad to bylo způsobeno tím, že unavená byla také současná politická elita. A pak voliči mohly být znechuceni také dosavadním víceméně kabinetním politických stylem. Kdo udělal pro dobré nadstandardní česko-slovenské vztahy více, zda sociální demokracie nebo občanští demokraté, ponechává komentátor deníku Sme na čtenářích.

České parlamentní volby byly středem pozornosti také v deníku Národná obroda. Jejich komentátor upozornil, že v českých volbách bude možný jakýkoliv výsledek. Za důležité považoval kolik hlasů dostane Koalice, přesněji, bude-li z ní bohatá nebo chudá nevěsta. Nezůstane-li na ocet, mohla by si pak vybírat mezi sociální demokracií a občanskými demokraty. Spojení socialistů a lidovců za asistence unionistů by, jak naznačoval obsah komentáře v Národní obrodě, vyhovovalo i prezidentu Václavu Havlovi. Avšak v politice se často odehrávají nepříliš logické věci, a proto nelze tvrdit, že v Česku nebude pokračovat dosavadní způsob vládnutí, zvláště kdyby ve volbách nadmíru bodovali čeští komunisté.

Co se týče průběhu voleb, pilno bylo i na českých zastupitelských úřadech na Slovensku, a to i v Bratislavě a v Košicích, i když do voličských seznamů v obou městech se zapsalo pouze 300 českých občanů, přestože jich na Slovensku žije 12 tisíc.

V hlavním městě Slovenské republiky se volilo v kulturním centru Českého vyslanectví a k volebním urnám se dostavilo kolem 250 českých voličů, z nichž mnozí přicestovali kvůli volbám ze značně vzdáleného středního Slovenska. Jejich vyplněné hlasovací lístky byly zpracovány a odeslány dvěma způsoby, prostřednictvím počítačové elektronické pošty, avšak i faxem do pražského volebního ústředí.

rse@rozhlas.cz

autor: Přemysl Havlíček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.