První v Evropě

23. září 2010

Ve středu 25. dubna se pražská zoo stala první zoologickou zahradou na evropském kontinentu, kde se podařilo odchovat mláďata největších ještěrů světa - varanů komodských.

Získat varany komodské do chovu je poměrně obtížné. Jedinou cestou je dar indonéského prezidenta českému. Do pražské zoo se mladý pár varanů komodských dostal v roce 2004 u příležitosti otevření pavilonu Indonéské džungle. A letos v lednu se ošetřovatelé i návštěvníci dočkali námluv. Aby se ujistili, že vše probíhá bez problémů, byly do pavilonu nainstalovány kamery. Poté, co samice nakladla vajíčka do písku, ošetřovatelé je vyjmuli a přemístili do líhně. I když byla vajíčka poškozená, nakonec se z nich vylíhla tři mláďata.

Mláďata jsou po vylíhnutí pestře, žluto-zeleno-černě zbarvena. Protože varani komodští jsou kanibalové a mláďata se mohou snadno stát kořistí starších jedinců, žijí ve volné přírodě v prvních měsících na stromech a živí se hlavně ptáky. Asi v jednom roce sestupují na zem a pozvolna mění zbarvení na šedavé.

Ve volné přírodě žije asi 5000 jedinců varanů komodských. Ve světových zoologických zahradách je jich chováno zhruba 150. Mimo Indonésii se je zatím podařilo rozmnožit ve dvanácti zoologických zahradách, poprvé v roce 1992 ve Washingtonu. V Evropě se odchov podařil jen v přírodním výběhu v zoo na Kanárských ostrovech.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.