Proces s Hedvigou Malinovou klíčový pro slovenskou společnost

2. květen 2014

Osm let už se na Slovensku táhne kauza Hedvigy Žákové Malinové. Případ, kde na jedné straně stojí slovenská prokuratura, ministr vnitra a dokonce i premiér a proti nim obyčejná mladá žena s rodinou.

Hedvigu Malinovou v roce 2006 v Nitře někdo surově zbil, pachatele policie hledala jen krátce a neúspěšně. Slovenská vláda tehdejší studentku obvinila, že si přepadení vymyslela a případ dostal politický rozměr. Malinová totiž patří k maďarské menšině.

O tom, co se přesně tehdy stalo, se dodnes jen spekuluje. Šlo o náhodné přepadení nebo o připravenou akci extrémistů či rovnou tajných služeb s cílem rozeštvat Slováky a Maďary? Jakou roli v tom přesně hráli ministr vnitra s premiérem? Případ spěje do absurdního finále, Malinovou teď čeká soudní proces kvůli údajné křivé výpovědi. Důkazy i zdravý rozum ale ukazují na to, že v celé kauze lhal někdo jiný. To má pro řadu Slováků nepříjemné poselství, může se to stát každému.

Ve městě Györ na severu Maďarska v jednom z řadových domů žije s rodinou Hedviga Žáková Malinová. Dívčí jméno si nechala, aby ho mohla jednou očistit od všech podezření. Koncem loňského roku přijala Hedviga maďarské občanství a opustila Slovensko. Doufá, že na druhé straně Dunaje najde klid, o který přišla před osmi lety.

Celý příběh ale začíná 25. srpna 2006 v parčíku v Nitře, kudy šla Hedviga na zkoušku na univerzitu. O pár desítek minut se celá zakrvácená dopotácela do školní budovy. Na blůzce měla nápis „Maďaři za Dunaj“ a všude po těle modřiny a krvavé rány. Policie věnovala vyšetřování útoku dva týdny, pak případ odložila s odůvodněním, které na Slovensku takřka zlidovělo: skutek se prý nestal. Přinejmenším ne tak, jak ho popsala poškozená. Vzápětí vystoupil na tiskové konferenci ministr vnitra Róbert Kaliňák doprovázený premiérem Róbertem Ficem a obvinili Hedvigu, že si všechno vymyslela.

Tiskovou konferenci tehdy sledoval i Eugen Korda, novinář, který tehdy ve Slovenské televizi připravoval investigativní reportáže. Eugen Korda se případu začal věnovat a po odvysílání druhé reportáže na téma Hedviga ho ze Slovenské televize vyhodili. Velká část slovenské veřejnosti souhlasila s premiérem a ministrem a v Hedvize viděla obyčejnou lhářku.

Slovenský premiér Robert Fico

V té době už Hedvigu Malinovou zastupoval advokát, který ji hájí dodnes, Roman Kvasnica. V kanceláři v Piešťanech tento padesátník působí sebevědomě a odhodlaně. Právník a bývalý prokurátor Kvasnica prošel řadou složitých kauz. Sám se musel nejdřív přesvědčit, že mu plachá dívka s měkkým maďarským přízvukem nelže.

Právě kolem zranění Hedvigy se vedla řada sporů. V průběhu let se objevilo několik lékařských posudků, které si navzájem odporovaly a naznačovaly, že si zranění mohla způsobit sama. Veřejně dostupné fotografie z doby těsně po útoku přitom vypadají, jakoby Hedviga strávila několik těžkých kol v boxerském ringu. Do několika měsíců se však karta obrátila. Policie přestala hledat pachatele útoku a naopak Hedvigu obvinila z křivé výpovědi.

Na otázku proč se dá odpovědět řadou konspiračních teorií, podle kterých přepadení Hedvigy zorganizovala některá z tajných služeb, ať už slovenská, maďarská nebo ruská. Na otázku, kdo Hedvigu zbil, už nejspíš odpověď nikdy nedostaneme, kvůli rychlému policejnímu vyšetřování a chybám v policejní práci, na které upozornili novináři, nevládní organizace i právník Hedvigy Roman Kvasnica.

Poté, co Hedviga Malinová psychicky zpracovala fakt, že se do její osoby opřel slovenský stát celou svojí vahou, následovalo několik let relativního klidu. Vášně se utišily, politici přestávali o případu mluvit, Hedviga prošla dlouhou psychoterapií, založila rodinu. Vypadalo to, že začíná žít jakžtakž normální život. Poslední dva roky to ale změnily.

Prokuratura chtěla po šesti letech po útoku hospitalizovat Hedvigu na psychiatrii, aby se vyšetřil její duševní stav. To se sice nakonec nestalo, Hedvigu to ale o kousek posunulo k rozhodnutí opustit Slovensko. Případ tak dospěl do absurdní fáze. Klíčoví aktéři premiér Fico a ministr vnitra Kaliňák jsou stejně jako na začátku kauzy ve svých funkcích. Naopak Hedviga Malinová žije v jiném státě.

Ministr na tiskové konferenci prokazatelně nemluvil pravdu, ale za křivou výpověď je dnes obžalovaná Hedviga, která se nikdy od vyšetřovatelů nedozvěděla, v čem přesně měla vlastně lhát. Tečku za osmiletou anabází by mohl udělat soud v Nitře. Nitranský proces s Hedvigou Malinovou bude klíčový nejen pro ni samotnou, nejen pro Róberta Fica a Róberta Kaliňáka, ale i celou slovenskou společnost.

autoři: vob , sch
Spustit audio