Proč pálí chilli papričky

22. září 2010

Na otázku, proč chilli papričky tak strašně pálí, existuje jednoduchá odpověď - brání se houbové infekci semen.

Navzdory tomu, že člověk si čili papričky velice oblíbil, zůstávala jejich pálivost evoluční hádankou. Rostliny vytvářejí plody se záměrem přilákat různé druhy živočichů, kteří by plody pozřeli a jejich semena rozšiřovali na co největším území. Silná pálivost papriček, kterým se mnoho živočichů vyhýbá, proto nedávala valný smysl. Na kloub pálivé hádance přišel profesor Douglas Levey z Floridské univezity, který spolu s kolegy z dalších univerzit studoval divoké papričky v Bolívii.

Čili papričky

Zjistil, že pálivá složka papriček - sloučenina capsaicin - brání plísni způsobené houbou rodu Fusarium. Ta se do papriček dostane díky drobným poraněním, která způsobuje hmyz a znehodnotí jejich semena ještě předtím, než je nějaký živočich může pozřít. Vysoký obsah capsaicinu tomu podle článku, který tento týden vychází v Proceedings of the National Academy of Sciences, spolehlivě zabrání. A jak je to s roznášením semen? Ukázalo se, že papričkám s vysokým obsahem capsaicinu se vyhýbají například lišky a mývalové. Ptáci, kteří nemají receptory pro pálivé chutě, si na nich ovšem pochutnávají bez problémů.

Ne všechny papričky ovšem pálí stejně a vědce zajímalo, jaký to má důvod. Zjistili, že vysoký obsah capsaicinu má svou cenu, a tou je snížená produkce molekul ligninu, které tvoří povrch semen. Hodně pálivé papričky jsou pak zranitelnější vůči mravencům. Ve výše položených, vlhkých oblastech, kde je vysoké riziko houbové infekce, se to papričkám vyplatí a silně pálivých je 100 % z nich. V níže položených místech, kde se plísním tak nedaří, ale zase jsou tu hojní mravenci, je ovšem pálivých jen 40 procent divokých papriček.

autor: Martina Otčenášková