Přístroje v boji o život. Jak funguje umělá plicní ventilace nebo mimotělní oběh?

V Česku je v těžkém stavu hospitalizováno s onemocněním covid-19 několik dní v řadě přes 600 lidí. Napojeni jsou na umělou plicní ventilaci nebo takzvané ECMO přístroje. Právě ty jsou při péči o takové pacienty často poslední možností, kterou lékaři mají.

Podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví je v Česku s koronavirem v nemocnicích 4 440 lidí, z toho v těžkém stavu jich je 663. Právě ti jsou napojeni na umělou plicní ventilaci nebo na přístroje ECMO.

Čtěte také

Počet těchto pacientů se poslední dny příliš nemění, ovšem ještě na začátku listopadu jich byla méně než polovina – necelých 300. Vůbec nejvíce jich za celou epidemii bylo letos v polovině března, to bylo v těžkém stavu v nemocnicích přes 2 tisíce lidí.

Přístroje v boji o život

Přístrojů pro péči o covidové pacienty je celá řada. Vždy záleží na tom, v jakém stavu pacient je. Pokud má menší problémy s dýcháním, dávají mu lékaři kyslíkovou masku. Na oddělení anestezie a resuscitace a JIP jsou přijímáni pacienti s nejtěžší formou onemocnění covid-19. Takoví lidé vyžadují různé podpory dýchání.

Kyslík jim může být podáván kromě masky i takzvaným HFNO přístrojem, což je oxygenátor zajišťující neinvazivní podporu dýchání. Výhodou je, že pacient nemusí být před připojením uspán. Lékaři díky němu dokážou oddálit, nebo dokonce úplně odvrátit napojení na plicní ventilátor.

Když za vás přístroj dýchá

Umělá plicní ventilace je způsob dýchaní, při kterém je průtok plynů dýchacím systémem plně nebo částečně zajištěn mechanickým přístrojem. Za pacienta zkrátka dýcháístroj. Člověk musí být zaintubován, to znamená, že přes ústa mu do průdušnice zdravotníci zavedou rourku a je v umělém spánku.

Pacienty v těch nejtěžších stavech lékaři napojují na ECMO přístroje. Mimotělní membránová oxygenace je pokročilá metoda, která dle typu zapojení dokáže nahradit funkci srdce nebo plic.

Funguje tak, že odebírá pacientovu krev, odstraňuje z ní oxid uhličitý a naopak okysličuje červené krvinky a následně krev putuje zpět do těla pacienta. Právě ECMO je dle lékařů často jakousi poslední možností, která může pacientům s covidem ve velmi těžkém stavu zachránit život.

autoři: Ondřej Vaňura ,
Spustit audio

Související