Jste chronicky nemocní a bojíte se očkování? Covid může být mnohem horší

Někteří lidé stále váhají s očkováním proti covidu kvůli chronickým zdravotním problémům. Jaké zdravotní problémy jsou překážkou pro očkování proti covidu? A můžou vakcíny ovlivnit některé z chronických onemocnění, jako jsou třeba cukrovka, kardiovaskulární choroby nebo problémy s trávením?

Čtěte také

Vakcíny neovlivňují chronické onemocnění, ale cílí pouze na imunitní systém, takže při normálním kontrolovaném průběhu nemoci není důvod se očkování bát. A to třeba ani v případě autoimunitních onemocnění.

„Jestliže jde na očkování člověk s revmatoidní artritidou, roztroušenou sklerózou a podobně, není ve většině případů nebezpečí, že by se zhoršil jeho zdravotní stav, ale může mít na očkování nedostatečnou odpověď. Takřka neexistují případy, kdy by očkování zhoršilo základní chorobu,“ ujišťuje praktický lékař doktor Cyril Mucha ze Společnosti Všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Pokud člověk přemýšlí, jestli se kvůli své chronické nemoci očkovat proti covidu, nebo ne, měl by se poradit s lékařem. Současně je ale také dobré uvážit, že je tady vysoce nakažlivá varianta koronaviru delta, a pokud pacient onemocní covidem, může to mít pro něj daleko horší následky.

Ministerstvo proto na informačním portálu covid.gov.cz očkování lidem s chronickým onemocněním naopak doporučuje.

Test zdarma jedině s lékařským potvrzením

Kontraindikací, které by vakcinaci vylučovaly, je jen velmi málo. Primárně jde buď o anafylaktický šok, anebo o trombotické stavy, tedy ucpání žil. V takovém případě lékař pacientovi kontraindikaci zapíše do Informačního systému infekčních nemoci (ISIN), kam mají přístup i zdravotníci na odběrových místech.

Pokud nemůžete být z takto oficiálně lékařsky potvrzených důvodů očkovaní, máte nárok na preventivní test zdarma.

Není ale možné přijít na odběrové místo a chtít test zdarma s tím, že kdysi dávno vám bylo po nějakém očkování špatně, a proto už se nechcete nechat očkovat.

Spustit audio

Související