Priony se na čističce odpadních vod nezničí

22. září 2010

Laboratorními pokusy simulujícími proces čištění odpadních vod se zjistilo, že nebezpečné infekční bílkoviny se průchodem čističkou nezlikvidují.

Priony jsou škodlivé bílkoviny, netvořící buňku, ani neobsahující genetickou informaci - DNA. Vznikají ze "zdravých" prionových bílkovin, normálně se vyskytujících v nervových tkáních zvířat i člověka. Jakmile se ale priony vytvoří, jsou velmi odolné vůči zneškodnění. Naopak sami přeměňují zdravé prionové bílkoviny v buňce ke své podobě. Napadená buňka nakonec zahyne. Podle prionové teorie, která není vědci přijímána zcela bez výhrad, způsobují nebezpečná neléčitelná mozková onemocnění, z nichž nejznámější je asi nemoc šílených krav (BSA) a varianta Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci u člověka. Priony je těžké zničit, protože jsou velmi odolné vůči působení tepla, chemických dezinfekčních prostředků a ozařování.

Čistička vod priony nezničí

Výzkumný tým z University of Wisconsin v USA nyní zkoumal, jestli je možné, aby priony vydržely technologický proces čištění odpadních vod. Do odpadových vod se běžně dostávají vody z jatek a dalších provozoven masozpracujícího průmyslu, venkovských nebo i domácích zařízení pro zpracování masa a také vody z veterinárních piteven. Provedené pokusy ukázaly, že priony bylo možné zpětně získat z čisticího zařízení simulovaného v laboratoři i po 20 dnech průběhu čisticího procesu. Je proto možné, aby i v praxi zůstaly v čistírenském kalu, odkud by pak přešly do pevných produktů čističky, které se někdy dále používají pro hnojení polí.

Dosud sice nikdo nehlásil, že by se z čističky vod rozšířily priony, ale výzkumníci jsou si vědomi, že obvykle užívané detekční metody tyto infekční bílkoviny nemohou postihnout. Jejich koncentrace v odpadních vodách by totiž byla velmi nízká. Článek má být publikován 1.7.2008 v časopise Environmental Science & Technology.

autor: Hynek Moravec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka