Příběhy z časů sv. Anežky

11. leden 2012

V Anežském klášteře s Novým rokem odstartovali sérii komentovaných prohlídek, výtvarných dílen pro rodiče s dětmi, ale také přednášek vedených odborníky. Co všechno můžete nově na výstavě Sv. Anežka Česká – princezna a řeholnice zažít?

Národní galerie připravila schůzky s historií pro děti i dospělé, jak se můžete dočíst v článku Nový rok pro sv. Anežku. Stručný souhrn termínů a témat komentovaných prohlídek pro dospělé připomínáme také rozhovorem s lektorkou Národní galerie Terezií Šikovou.

Odborníci nejen pro odborníky
Součástí doprovodných programů budou také pravidelné čtvrteční přednášky. Během ledna a února se budou odehrávat každý druhý čtvrtek, v březnu budou probíhat každý týden vždy od 16.30.

Na první setkání můžete přijít už 12. ledna, kdy bude PhDr. Petr Kubín vyprávět o posmrtné pouti sv. Anežky za svatořečením. Doc. Helena Soukupová naváže 26. ledna představením sv. Anežky a jejího stavebního a duchovního programu. Dalším přednášejícím bude 9. února PhDr. Marek Pučalík s příběhem o sv. Anežce a řádu křižovníků. Mgr. Dušan Foltýn doplní vaše znalosti o ženských klášterech v českých zemích v dobách posledních Přemyslovců 23. února.

Březnové termíny by do kláštera měly přivést nejprve zájemce o ikonografii sv. Anežky ve výtvarném umění. Právě 1. března bude na toto téma hovořit prof. Jan Royt. Štěpánka Chlumská, PhD., se 8. března zaměří na tzv. Puchnerovu archu a na možnosti její rekonstrukce a ikonografické interpretace.

Březen vás může oslnit také leskem drahých kovů. Stačí do Anežského kláštera přijít 15. března na přednášku PhDr. Dany Stehlíkové představující zlatnické práce ke cti svatých žen. Vynechat nesmíme ani pozvání na přednášku prof. Víta Vlnase, který bude 22. března vyprávět o Sv. Anežce v umění 19. a 20. století. Poslední z přednášek se uskuteční po závěru výstavy 29. března, kdy PhDr. Kateřina Bečková představí Haštalsko-anežskou čtvrť.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.